Ajankohtaista

10-vuotiaasta TIITU:sta ollaan ylpeitä – niin kuin pitääkin!

10-vuotiaasta TIITU:sta ollaan ylpeitä – niin kuin pitääkin!

Nuori Kullervo Oy:n toimitusjohtaja Riikka Puntalo (vasemmalla) ja TIITU:n vastaava ohjaaja Riikka Ollila (oikealla) muistelevat TIITU:n kymmenvuotista taivalta.

TIITU:ssa uskotaan pitkäjänteisyyteen. Nuoren aikuisen identiteettiä saa rakentaa rauhassa ja TIITU:ssa on mahdollista asua pidemmänkin aikaa. Pois ei tarvitse muuttaa heti, kun alkaa menemään hyvin.

TIITU-projekti sai alkunsa, kun Tampereen kaupungilta tuli toive uudenlaisen yksikön perustamisesta. Oli tunnistettu tarve palvelulle, jossa esimerkiksi laitostaustaiset itsenäistyvät nuoret saisivat asumisen rinnalle tarpeeksi tiivistä tukea. Liikkeelle lähdettiin kuudella asunnolla ja kuudella nuorella yhteistyössä Tampereen Seudun Nuorisoasunnot ry:n ja Vuokratalosäätiön kanssa. Ensimmäiset vuodet TIITU toimi Raha-automaattiyhdistyksen rahoittamana projektina, minkä jälkeen se tuotteistettiin osaksi Nuori Kullervo OY:n palvelukokonaisuutta. Nyt käytössä on 12 asuntoa, ja raamit hyvälle ja tulokselliselle toiminnalle ovat kunnossa!

Kaikki TIITU:n asunnot ovat samassa asuinkerrostalossa, jonka pohjakerroksessa TIITU:n toimitilat sijaitsevat. TIITU:n valttikortteja ovatkin läsnäolo ja kirjaimellisesti matala kynnys. Paikan päälle voi tulla – ja tullaankin – vaikka villasukat jalassa yläkerrasta! Aikaa ja resursseja löytyy niin arkiseen yhdessäoloon kuin akuutteihin tilanteisiin.

TIITU:n kulmakivi on ollut alusta asti henkilökohtaisen yksilötyön ja yhteisöllisen, sosiaalista piiriä laajentavan, toiminnan yhdistäminen. Yksilötyötä nuorten kanssa tehdään päivittäin, maanantaisin tavataan koko porukalla yhteisöpalaverissa ja iltaisin puuhataan pienryhmätoiminnan parissa. Kaikki lähtee nuorten toiveista ja tarpeista. Aamu-uniset asukkaat saattavat tarvita herätyssoiton, jotta päivä saadaan käyntiin. Työvuorot alkavatkin nykyään aamuseitsemältä ja välillä ovien takana käydään varmuuden vuoksi koputtelemassa.

”TIITU on nuoren elämässä ja arjessa siinä keskellä – ja verkostot ja muu toiminta siinä ympärillä. Tarkoitus ei ole hoitaa nuorten kaikkia asioita itse, vaan toiminnan ytimessä ovat asumisen asiat, kodin kunnossapito ja sitten se yleiskuva” TIITU:n vastaava ohjaaja Riikka Ollila kuvailee.

Liikkeelle lähdetään siis asumisesta. Kotikäynneillä asumisen ja aikuistumisen perusteita opetellaan yhdessä ohjaajien kanssa. Yhden kanssa käydään läpi postipinoja ja availlaan laskuja, kun toisen kanssa keskitytään kodin siisteyden ylläpitoon roskista ja tiskeistä lähtien. Ajatuksena on, että itsenäiseen toimintaan opetetaan, kannustetaan ja autetaan tarpeen mukaan, mutta nuoren puolesta ei tehdä kaikkea. Sama pätee nuorten muuhun elämään asumisen lisäksi. Yhteistyötä tehdään sekä koulujen, työpajojen ja työllisyyspalveluiden että kuntoutuksen ja mielenterveys ja -päihdepalveluiden kanssa. Ei opeteta, että asiat tapahtuvat itsestään, vaan huolehditaan siitä, että nuoret ovat aktiivisesti hoitamassa omia asioitaan.

Yhteisötoiminta TIITU:ssa on asukkaiden näköistä. Yhdessä tehdään ruokaa, järjestetään peli-iltoja, katsotaan elokuvia, liikutaan, retkeillään ja tietysti mietitään, mitä muuta olisi kiva tehdä porukalla. Osallistuminen on tietenkin vapaaehtoista ja vaihtelee usein nuorten elämäntilanteiden mukaan. Kaikkia yhteisöllinen tekeminen ei aluksi kiinnostakaan, mutta usein siitä muodostuu asukkaille merkityksellinen osa arkea ja elämää. Tästä kertoo se, että vanhoja tiitulaisia käy säännöllisesti liikuntavuoroilla, vaikka pois on muutettu vuosia sitten. Yhteisötoiminnan hyviä käytäntöjä on viety myös tuetun asumisen puolelle. Yhteisölliset kokemukset esimerkiksi ruoanlaiton parissa tukevat hienosti nuorten kanssa tehtävää yksilötyötä.

Ensimmäisen 10 vuoden aikana TIITU:ssa on ollut mukana noin 100 nuorta. Asiakkaiden tasainen vaihtuvuus ja toiminnan kehittäminen tarpeiden mukaan pitävät huolen siitä, että toiminta on vaikuttavaa myös tulevina vuosina. Inhimillisellä lähestymisellä ja pitkäjänteisellä otteella nuorille annetaan hyvät edellytykset itsenäiselle elämälle.

Onnea TIITU!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet tässä