Ajankohtaista

Olisinpa kotona – Nuorten asunnottomuuden ennaltaehkäisyhankkeen päätösjulkaisu on ilmestynyt

Nuorten asunnottomuuden ennaltaehkäisyhankkeen päätösjulkaisu Olisinpa kotona on ilmestynyt. 

Olisinpa kotona – Nuorten asunnottomuuden ennaltaehkäisyhankkeen opit ja tuotokset tarjoaa näkymän neljän vuoden hankkeen aikana tehtyyn työhön, sen haasteisiin ja sen saavutuksiin. Tämä julkaisu ei ole pelkkä raportti, vaan se pohdiskelee myös nuorten kanssa tehtävän työn mahdollisuuksia ja rajoituksia, joita sille asettavat kaupunkien ja muiden nuorten kanssa töitä tekevien tahojen järjestäytymisen puute ja rahoitus. Pamfletista löytyy vinkkejä ja oppeja tulevaa nuorten kanssa tehtävää työtä varten.

Olisinpa kotona -loppujulkaisuun voi tutustua verkkosivujemme Materiaalit-osiossa: Olisinpa kotona -päätösjulkaisu.

Jos eläisit kaduilla, nukkuisit rappukäytävissä tai toisten nurkissa, mitä kokisit ja tuntisit? Mistä unelmoisit? Suomessa on tänään yli 2 000 asunnotonta nuorta. Asunnottomuus ei ole nuorten valinta. Jokaista heistä voidaan auttaa vielä tänään. Joskus pienikin apu riittää. Valtakunnallisessa Nuorten asunnottomuuden ennaltaehkäisyhankkeessa on neljän vuoden ajan etsitty keinoja asunnottomuusongelman nujertamiseen. Hankkeen aikana suurissa ja keskisuurissa kaupungeissa on kohdattu kymmeniä verkostoja ja organisaatioita sekä satoja nuorten parissa toimivia ammattilaisia.

Kohtaamisten viesti on selvä. Nuorille tarvitaan lisää vuokra-asuntoja. Asunnon saannin esteitä on purettava. Nuorten ikäluokkia kokoavien tahojen – koulut, oppilaitokset ja armeija – on kytkettävä asumisen asiat paremmin työhönsä. Nuorten arjessa pärjäämiseen on panostettava enemmän, kyse ei ole suorittamisen vaan elämisen taidoista. Päättäjillä on vastuu asumisasiat huomioivan palvelujärjestelmän kokonaiskehittämisestä ja siitä, että nuoret osallistetaan ja tulevat kuulluksi heitä koskevia palveluita suunniteltaessa ja toteutettaessa.

Julkaisua voi suositella kunnille, järjestöille, asumisen eri toimijoille, nuorisopalveluiden lainsäätäjille ja rahoittajille sekä tietysti nuorille ja heidän läheisilleen. Julkaisu tarjoaa selkeitä ja helppoja työkaluja sekä materiaalia kaikkien kohderyhmien käyttöön.

Toimituskunta: Sanna-­Mari Jokinen ja Jyrki Malinen, Nuorisoasuntoliitto ry; Antti Pelto-­Huikko ja Tom Tarvainen, Ajatustalo Oy.

Julkaisutilaisuuden puhujien materiaaliin voi tutustua verkkosivujemme Materiaalit-osiossa:

Hankkeen loppupuheenvuoro

Ohjaamoita kehittämässä

Matchmaking in Ohjaamo

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet tässä