Asumisen ABC


Mietitkö itsenäistymistä ja omaan kotiin muuttamista? Mietitkö miten voit hakea asuntoa, mitä sinun pitää sopia vuokrasopimuksessa tai miten voit suunnitella omaa talouttasi? Asumisen ABC vastaa!

Asumisen tarinat

Mietitkö itsenäistymistä ja omaan kotiin muuttamista? Tutustu muiden nuorten itsenäistymistarinoihin – katso videoita tai lue tarinat.

Oletko valmis?

Oma tupa, oma lupa. Olisiko sinun jo pakko päästä asumaan omillesi? Ensin sinun täytyy punnita, onko hetki ihan varmasti oikea ja riittävätkö rahasi.

 

Asunnon etsiminen

Mikä asumisen tapa sopisi sinulle: vuokra-asunto, nuorisoasunto, opiskelijasolu vai omistusasunto? Erilaisia asumisen tapoja on yhtä monta kuin asujiakin.

 

Muutto omaan kotiin

Kun olet löytänyt sopivan asunnon sinun pitää kirjoittaa vuokrasopimus ja muuttaa tavarat uuteen kotiin. Niin, ja hoitaa pari mutakin asiaa!

 

Omassa kodissa

Asukkaana sinun vastuullasi on paljon kodin kunnossapitoon ja turvallisuuteen liittyviä asioita. Joissakin tilanteissa sinun pitää kääntyä huoltoyhtiön tai vuokranantajan puoleen.

 

Oman talouden hallinta

Kun elät omillasi, rahasi pitää riittää paitsi vuokraan myös muihin laskuihin, ruokaan ja vapaa-ajan menoihin. Budjettilaskurin avulla voit laskea yhteen tulosi ja menosi.

 

Poismuutto

Jossain vaiheessa tulee aika vaihtaa kotia. Miten irtisanot vuokrasopimuksesi ja mitä muita asioita sinun tulee muistaa poismuuttaessasi?

 

Asumisen sanasto

Asumiseen voi liittyä paljon uusia termejä ja käsitteitä. Asumisen sanaston avulla pääset jyvälle vaikeista termeistä.

Kouluttajalle

Tarvitsetko vinkkejä ja materiaaleja opetukseesi? Tutustu  materiaaleihimme ja tilaa tarvittaessa Asumisen ABC -kouluttaja pitämään oppitunti asumisen asioihin liittyen.