Asumisen ABC

Asumisen tarinat


”Tärkeintä on, että on katto pään päällä”

Mutkat ja mokat kuuluvat itsenäistymiseen, kertoo Sanna Virta. Hän muutti kotoa jo 17-vuotiaana.

sannavirta

Nuorisoasuntoliiton Porvoon paikallisyhdistyksessä asumisohjaajana työskentelevä Sanna Virta, 24, päätyi nykyiseen kimppakämppäänsä Helsingin Pitäjänmäessä monen muuton jälkeen. Vaikka Sanna on ehtinyt jo kokeilla montaa eri asumismuotoa, on itsenäistymisprosessi ollut onneksi melko kivuton.

Kangasalta kotoisin oleva Sanna muutti ensimmäistä kertaa omilleen jo 17-vuotiaana, kun päivittäinen kulku toisella paikkakunnalla sijaitsevaan lukioon alkoi käydä raskaaksi. Sannan onneksi hänen vanhempansa sattuivat omistamaan kerrostalokaksion lukiopaikkakunnalta, joten lasku omillaan asumiseen oli pehmeä.

Vaikka Sannan ei tarvinnut maksaa vuokraa vanhemmilleen, olivat vanhemmat ja isosisko olleet etukäteen hieman huolissaan nuoren rahojen riittämisestä elämiseen.

”Kyllähän se yllätti, kuinka paljon yhdelläkin ihmisellä menee rahaa ruokaan. Joutui vähän opettelemaan kantapään kautta sitä, että aina ei voi ostaa mitä mieli tekee ja että monista asioista on vain osattava luopua.”

Lukion jälkeen Sanna vietti välivuoden opiskellen kansanopistossa musiikkia. Opintojensa ajan hän asui opiston asuntolassa jaetussa huoneessa. Saatuaan opiskelupaikan ammattikorkeakoulusta Helsingistä hän muutti soluhuoneeseen opiskelija-asuntoon, jossa asui hänen lisäkseen kolme kämppistä. ”Se oli jo vähän edistystä asuntola-asumiseen verrattuna, että kaikilla oli sentään oma huone”, kertoo Sanna nauraen. Opintojen loppuvaiheessa Sanna muutti kahden ystävänsä kanssa nykyiseen asuntoonsa, jonka he löysivät yksityiseltä vuokranantajalta. Vaikka Sannan itsenäinen elämä on sujunut ilman suurempia ongelmia, ei hänkään ole täysin välttynyt vastoinkäymisiltä.

”Nykyisessä asunnossamme ilmeni jokin aika sitten naapurien aiheuttama vesivahinko, joka ylsi myös minun huoneeseeni. Onneksi asuntomme säilyi muualta asumiskunnossa, joten selvisimme korjaustöiden ajan niin, että nukuin kämppikseni huoneessa”.

Sanna haluaakin muistuttaa omilleen ensimmäistä kertaa muuttavia nuoria siitä, että vaikka matkaan tulee mutkia ja välillä tulee mokailtua, on vastoinkäymisistä vain opittava ja jatkettava eteenpäin.
”Ei se haittaa, jos asiat eivät aina mene ihan niin kuin olisi kuvitellut. Tärkeintä on, että on katto pään päällä.”

Olet tässä