Asunnon etsiminen

Asunnonetsijän muistilista


 

Tarkasta välimatkat

Kodin hyvän sijainnin määrittää oma elämänpiirisi. Kaupunkien keskustat ovat houkuttelevia asuinpaikkoja, mutta poikkeuksetta kalliimpia eivätkä välttämättä kätevämpiä. Jos yhteydet esimerkiksi kouluun, töihin ja harrastuksiin ovat kätevät ja viihdyt itse alueella, on sijainti hyvä.

 

Hyvä vaikutus asuntonäytössä

Asuntonäytössä tekee hyvän vaikutelman, kun on siististi ja tavallisesti pukeutunut, asiallinen ja ilmaisee kiinnostuksensa selkeästi. Säännölliset tulot ja kunnossa olevat luottotiedot ovat tärkeitä asioita vuokranantajalle. Ne kannattaa tuoda esiin.

 

Suosittelijaakin voi käyttää

Vuokranantajat eivät saa pyytää asunnonetsijältä suosittelijoita, mutta jos niistä kertoo itsenäisesti, voi asunnon saantia helpottaa. Varsinkin kun on nuori ja tulot ovat pienet, voi suosittelijasta olla apua. Suosittelija voi olla entinen vuokranantaja tai työnantaja.

 

Vuokra, tulevat remontit

Selvitä vuokran suuruuden lisäksi vuokra-aika, mahdollinen sopimussakko sekä mahdolliset edessä olevat remontit. Putkiremontin ajalta saa vuokranalennuksen, mutta sen aikana asunnossa asuminen voi olla hankalaa.

 

Esteetön asumien

Jos kaipaat esteetöntä asumista, on tiedot hissistä ja kulkuväylien mittasuhteista hyvä tarkastaa etukäteen. Jos asuntoon täytyy tehdä muutoksia esimerkiksi pyörätuolilla liikkumista varten, selvitä miten ne käytännössä onnistuvat.

 

Lemmikkieläinten pitäminen

Jos sinulla on lemmikki, varmista, että asunnossa saa pitää esimerkiksi koiraa, kissaa tai muuta eläintä. Asunnon on oltava myös riittävän suuri sinulle ja lemmikillesi.

 

Onko tupakointi sallittua

Monissa vuokra-asunnoissa ei saa tupakoida sisällä, ja usein parveketupakointiakin on rajoitettu. Jos tupakoit, tee se sallitulla paikalla ja ole huomaavainen naapureita kohtaan. Valitse tupakkapaikka, joka ei ole ihan naapurin ikkunan alla ja kerää tumpit.

 

Muista selvittää

  • Vuokran suuruus
  • Vuokravakuuden suuruus
  • Kuuluuko vesi tai sähkö vuokraan? Jos ei, paljonko vesimaksu on?
  • Saako kylpyhuoneeseen pesukoneen? Onko talossa pesutupa?
  • Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus?
  • Onko talossa kellari/vinttikomeroita, saunaa, parkkipaikkoja?
  • Onko taloyhtiössä tiedossa remontteja?
  • Keittiön varustus: liesi ja jääkaappi kuuluvat kalustukseen, jos ei muuta sovita.
  • Entä pakastin, uuni ja mikro?
  • Varmista, ettei asunnossa ole kosteusvauriota. Homeesta kertovat: tunkkainen haju, tummat pilkut seinissä, irtoilevat kylpyhuoneen laatat, laattojen tummuneet saumat.
Olet tässä