Asunnon etsiminen

Entä jos ostaisit oman?


 

Mitä tarkoittaa ensiasunnon ostaminen

Olet ensiasunnon ostaja, mikäli olet iältäsi 18–39-vuotias, etkä ole omistanut aiemmin vähintään 50 prosenttia asunnosta. Ensiasunnon ostajana olet vapaa varainsiirtoverosta, joka on kiinteistöjen ja arvopaperien luovutuksesta maksettava vero. Sinulla on myös oikeus asuntolainan korkojen verovähennykseen. Jos olet ostamassa asuntoa, tarkista uusin verokäytäntö verottajalta.

Asunnon ostaminen on hyvä sijoitus, sillä pitkällä tähtäimellä omassa asunnossa asuminen on edullisempaa kuin vuokra-asuminen. Lisäksi varallisuus karttuu asuntolainaa lyhennettäessä, ja myöhemmin myytäessä asunnosta saa usein myös myyntivoittoa.

Mieti, millainen on asunnon tarpeesi ja kuinka paljon voisit lyhentää lainaa kuukausittain. Muista: rahaa on jäätävä myös elämiseen!

Pankki auttaa sinua laskelmien tekemisessä. Ota yhteys pankkiin tai täytä lainahakemus pankkisi verkkopalvelussa. On hyvä, että sinulla on lainalupaus, ennen kuin alat tositarkoituksella katsoa asuntoa tai teet ostotarjouksen. Lainalupaus ei sido sinua mihinkään.

Lisätietoja

 

Mikä on asuntolaina?

Pankit myöntävät asuntolainaa asunnon ostamista varten. Uuden asuntolainan laina-aika on nykyisin 20–25 vuotta. Asuntolainan myöntäjälle maksetaan korkoa lainan myöntämisestä. Lainojen kustannukset vaihtelevat pankeittain, sillä pankki lisää omia palvelumaksujaan eli ns. marginaalia maksettavaan korkoon. Asuntolainan marginaali on pankin perimä kate lainasta. Kannattaa aina vertailla lainojen korkoja ja kilpailuttaa laina eri pankeissa.

Kuvitteellinen esimerkki lainan korosta:

Pankki myöntää sinulle asuntolainan 2,0 % Euribor-korolla ja lisää siihen oman 0,5 % marginaalinsa. Maksat tässä tapauksessa 100 000 euron asuntolainasta 2,5 % eli 2500 euroa korkoa vuodessa. Tästä 2 % eli 2000 euroa menee keskuspankille (esim. Suomen keskuspankki) ja 0,5 % eli 500 euroa lainaavalle pankille.

Lisätietoja

 

Mikä on ASP-tili?

Asuntosäästöpalkkiotili eli ASP-tili on tarkoitettu 18–39-vuotiaille ensiasunnon ostajille oman asunnon säästämistä varten. Talletuksia on tehtävä vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä. Tilille maksettavien talletusten ja
niille suoritettavien korkojen yhteismäärän on vastattava vähintään kymmentä prosenttia ostettavan asunnon hinnasta.

Pankki maksaa ASP-tilille koko säästöajan yhden prosentin korkoa. Lisäksi pankki maksaa 2–4 prosentin suuruisen lisäkoron, kun tallettaja on saavuttanut säästötavoitteensa ja tehnyt asuntokaupan. Lisäkorkoa maksetaan tallettamisen aloittamisvuodelta, ja tämän jälkeen enintään viideltä kalenterivuodelta. Valtio maksaa ASP-korkotukilainalle korkotukea 70 prosenttia 3,8 prosentin omavastuukoron ylittävältä osalta. Tarkista kulloinkin voimassa oleva korkotukilainan enimmäismäärä.

Jos tallettaja nostaa tilillä olevia varoja tai hankkii asunnon ennenaikaisesti, ASP-sopimus purkautuu. Mikäli ASP-sopimus purkautuu, tallettajalla ei ole oikeutta sopimuksen mukaiseen lainaan. Kysy ASP-säästämisestä oman pankkisi pankkineuvojalta.

Lisätietoja

 

Asumisoikeusasunnot

Asumisoikeusasunto on yksi vaihtoehto asunnon vuokraamiselle ja omistamiselle. Asumisoikeusasuminen tarkoittaa sitä, että sinulla on oikeus asua tietyssä asunnossa, kun maksat asunnosta ensin asumisoikeusmaksun. Maksun suuruus on enintään 15 prosenttia asunnon hinnasta. Tämän jälkeen maksat joka kuukausi tietyn summan eli käyttövastikkeen. Et voi ostaa asumisoikeusasuntoa omaksesi, mutta voit asua siinä niin pitkään kuin haluat.

Asumisoikeusasunnon hakija saa kunnalta varausnumeron, minkä jälkeen hän ilmoittautuu asunnonhakijaksi haluamalleen asumisoikeustalon omistajalle. Asukasvalinta perustuu järjestysnumeron mukaiseen järjestykseen.

Voit saada valtion tukeman asumisoikeusasunnon jos:

  • olet täyttänyt 18 vuotta
  • sinulla ei ole hakemallasi alueella omistusasuntoa, joka ominaisuuksiltaan vastaa haettua asumisoikeusasuntoa
  • sinulla ei ole varallisuutta hakemaasi asumisoikeusasuntoa vastaavan asunnon hankkimiseksi.

Jotkut kunnat tarjoavat myös asumisoikeusasuntoja. Tarkista oman kuntasi tilanne. Myös alla olevista paikoista voi hakea asuntoja:

Lisätietoja
Olet tässä