Asunnon etsiminen

Mistä koti?


 

NAL-nuorisoasunnot

NAL-nuorisoasunnot on tarkoitettu 18–29-vuotiaille, työssäkäyville ja työelämään siirtyville nuorille. NAL-asunnosta saat itsellesi viihtyisän ja toimivan kodin, kun olet aloittamassa itsenäistä asumista. Asunnot ovat kohtuuhintaisia, usein yksiöitä tai pieniä kaksioita, sijaitsevat hyvien kulkuyhteyksien varrella ja niissä on asianmukaiset yhteistilat, kuten sauna ja pesutupa.

NAL-nuorisoasuntoa voit hakea Hae kotia! -sivulla.

Huomioi tarvittavat liitteet ja hanki ne ennen hakemuksen täyttämistä ja jättämistä. Täytä hakemuksesta huolellisesti kaikki kohdat. Hakemus vanhenee kolmen kuukauden kuluttua, joten se täytyy muistaa uusia. Kun sopivia asuntoja on vapautumassa, saat kutsun asukashaastatteluun. Varsinkin isoissa kaupungeissa asuntojonot saattavat välillä venyä pitkiksi, siksi asuntoa kannattaa hakea myös muilta vuokranantajilta. Voit kysyä lisää asunnoista ja niiden hakemisesta suoraan NAL-paikallisyhdistykseltä siitä kaupungista, josta haet asuntoa.

 

Järjestöt ja säätiöt

Myös järjestöt ja säätiöt sekä muut organisaatiot vuokraavat valtion tukemia vuokra-asuntoja:

 

Kaupungin ja kunnan vuokra-asunnot

Kunnat omistavat yli puolet valtion lainoittamista tai korkotuetuista vuokra-asunnoista. Asuntojen vuokra määräytyy omakustannusperiaatteen mukaan, eli vuokralla katetaan pääasiassa vain talon rakentamisesta aiheutuneet pääomakulut sekä kiinteistön hoitokulut. Asunnot ovat edullisia ja niissä voi asua niin pitkään kuin haluaa.

Asukkaiden valinnassa etusijalle asetetaan kiireellisimmässä asunnontarpeessa olevat, pienituloisimmat ja vähävaraisimmat hakijat. Kuntien vuokra-asunnoista ja hakemisesta saa tietoa kuntien nettisivuilta, ja asuntoa haetaan useimmiten sähköisellä asuntohakemuksella.

 

Opiskelija-asunnot

Opiskelija-asuntoja on kaikilla suurimmilla opiskelupaikkakunnilla. Asuntoa voit hakea, jos opiskelet jossain peruskoulun jälkeisessä oppilaitoksessa. Lisäksi pariskunnat voivat hakea perheasuntoihin, jos jompikumpi puolisoista opiskelee. Asunnot vuokrataan yleensä hakujärjestyksessä, joten opiskelija-asuntoa kannattaa hakea heti opiskelupaikan varmistuttua. Jotkut opiskelija-asuntosäätiöt ottavat vastaan hakemuksia, vaikka opiskelupaikka ei olisikaan vielä varma.

Opiskelija-asunnossa voi asua niin kauan kuin opiskelee. Opiskelija-asuntoihin ei yleensä ole erityistä hakuaikaa, vaan niitä voi hakea ympäri vuoden.

Tarkempia paikkakuntakohtaisia tietoja hakuohjeista ja -ajoista: www.soa.fi

 

Vapaat markkinat

Vapaiden markkinoiden asuntoja voi etsiä internetistä ja erilaisista lehdistä. Kuka tahansa voi hakea vuokra-asuntoa vapailta markkinoilta. Asuntoja haetaan nettisivujen kautta täyttämällä asuntohakemus tai ottamalla yhteyttä ilmoituksessa annettuun yhteyshenkilöön. Myös seurakuntien kautta kannattaa kysellä asuntoja. Hyödyllisiä linkkejä vapaiden markkinoiden vuokra-asuntoihin:

 

Olet tässä