Asumisen ABC

Oletko valmis?


Kun ryhdyt miettimään omaan kotiin muuttamista, käy läpi eri asumisvaihtoehtoja ja mieti, tulisitko taloudellisesti toimeen omillasi. Keskustele vanhempiesi tai jo omassa kodissa asuvien ystäviesi kanssa, mitä kaikkea itsenäinen asuminen tarkoittaa. Testaa oletko valmis muuttamaan pois kotoa. Ptyöntekijä

Ajankohtaisuus omaan asumiseen

Lapsuudenkodista itsenäistyminen omilleen on luonnollinen osa elämää. Se on hyvin yksilöllistä, vaikka useimmiten se tapahtuu 18–20-vuoden iässä. On mahdotonta määrittää tarkkaa ikää, milloin kukin on valmis muuttamaan pois kotoa. Syitäkin on monia: opiskelu, työ tai perheen perustaminen. Ratkaisevaa on se, miten pärjääväksi ja osaavaksi itsesi tunnet ja miten olet tottunut kantamaan vastuuta asioistasi. Mikäli itsenäistyminen omilleen tuntuu ajankohtaiselta, kannattaa asiaan suhtautua harkiten. Vaikka itsenäistyminen olisi nyt ”muotia”, kannattaa asiaa harkita huolella ja keskustella siitä myös vanhempien kanssa. Heiltä saa monta hyvää vinkkiä. Itsenäistyminen tuo paljon vapauksia ja houkutuksia, mutta myös haasteita ja velvollisuuksia. Kannattaa myös keskustella itsenäisesti asuvien ystävien kanssa siitä, mitä kaikkea itsenäinen asuminen tarkoittaa. Onnistuneen asumisen perustana on tasapainoinen talous. Rahankäyttö ja asuminen kulkevat rinnakkain. Kun olet muuttanut omillesi, oletuksena on, että pärjäät myös taloudellisesti omillasi. Jos nämä asiat tuntuvat vaikeilta tai vierailta, kannattaa ne selvittää itselleen ennen omaan kotiin muuttoa.

Mieti näitä

 • Oletko valmis muuttamaan pois kotoa? Miten se ilmenee?
 • Miten hyvin hallitset eri elämänalueitasi (koulu/työ, sosiaaliset suhteet, kotityöt)?
 • Miten hallitset siivoamisen tai ruoanlaiton?
 • Miten hallitset talouttasi (tuhlaatko kaikki heti vai jääkö jotakin säästöön)?
 • Onko sinulla nettipankkitunnukset ja osaatko maksaa laskuja verkkopankissa?
 • Miten hoidat velvollisuuksiasi esim. kotona tai koulussa?
 • Siirrätkö asioita aina huomiselle vai teetkö ne heti pois alta?
 • Miten suhtaudut yksinolemiseen ja yksinäisyyteen? Tuntuuko se ahdistavalta vai ihan hyvältä asialta aina välillä?
 • Millaisia vastuita ja velvollisuuksia itsenäinen elämä tuo mukanaan?
 • Millaisia hankintoja tarvitset omaa kotia varten?
 • Miten ja millaiseksi päivärutiinisi muotoutuisivat?
 • Miten toimit erilaisissa ongelmatilanteissa ja millaisia ongelmanratkaisutaitoja sinulla on?

Oletko valmis muuttamaan pois kotoa -testi

Tee testi ja punnitse, oletko jo valmis muuttamaan pois kotoa vai pitääkö sinun vielä majailla äidin lihapatojen äärellä muutama vuosi. Kannattaa jutella testin kysymyksistä jonkun jo itsenäisesti asuvan kanssa, jos sinulle herää kysymyksiä ja jäät pohtimaan jotain asiaa.

 

Asumismuotoja on monia

Kun muuttaa pois kotoa, voi muuttaa asumaan yksin, yhteen kaverin kanssa tai soluasuntoon ennestään tuntemattomien ihmisten kanssa. Kaikilla asumismuodoilla on hyvät ja huonot puolensa. Yleensä ensimmäinen koti perustetaan vuokra-asuntoon. Se on helppoa eikä ole kovin sitova asumismuoto. Toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen voi helposti päättää, jos elämäntilanne muuttuu. Vuokra-asuntoja voi kysellä kunnalta, yksityisiltä vuokranantajilta, asunnonvälitystoimistoista tai etsiä netistä hakukoneilla. Koska asunnon tarjoajia on paljon, on eroavaisuuksia myös mm. hakemisessa, hintatasossa, ehdoissa ja käytännöissä, joihin perehtymiseen kannattaa käyttää hetki aikaa. Voit myös ostaa asunnon joko kokonaan tai osittain itsellesi erilaisilla laina- ja omistusjärjestelyillä. Nämä ovat sitovampia asumismuotoja, ja nykyään pankit edellyttävät jonkinlaista omarahoitusosuutta. Vaihtoehdot ovat omistusasunto, osa-asumisasunto tai asumisoikeusasunto. Lisätietoja näistä asumismuodoista löydät netistä tai voit kysyä niistä pankista.

Lisätietoja

 

Oma talous hallinnassa

Asuessasi omillasi, oletuksena on, että tulet taloudellisesti toimeen itsenäisesti. Olisikin järkevää tutustua jo kotona asuessa siihen, mitä mikin maksaa ja millaisista kuluista arkielämä muodostuu. Itsenäinen asuminen vaatii säännöllisiä tuloja sekä tulojen ja menojen tasapainon säilyttämistä. On tärkeää, että tulosi ovat aina menoja suuremmat. Talouden suunnittelussa auttaa budjettilaskuri, johon on saatavilla valmiita pohjia. Sen avulla voit suunnitella, laskea ja nähdä konkreettisesti, mihin raha kuluu. Tämän hahmottaminen auttaa sinua säätelemään kuukausittaista rahankulutustasi. Elämisen voi rahoittaa palkkatyöllä tai tilanteesta riippuen säännöllisillä tuilla. Näitä ovat muun muassa asumistuki, työttömille työmarkkinatuki sekä opiskelijoille Kelan opintotuki ja pankin opintolaina. Tietyin ehdoin on myös mahdollista saada toimeentulotukea. Sotilasavustukseen ovat oikeutettuja ne, joilla on ollut asunto kolme kuukautta ennen palvelukseen astumista.

Mieti näitä

 • Millaiseen asuntoon sinulla on varaa (sijainti, koko, erityisvarustelut)?
 • Millaisia välttämättömiä kuluja sinulla tulee olemaan?
 • Millaisia tuloja sinulla on tai tulee olemaan? Onko osa säännöllistä tuloa?
 • Onko sinulla tarvetta lisätulolle? Mistä saat lisätuloja?
 • Paljonko sinulle jää rahaa kuukaudessa omiin kuluihin (vaatteet, biletys)?
 • Miten toimit, jos rahasi eivät riitä itsenäiseen asumiseen?
 • Avustavatko vanhempasi jossakin hankinnoissa tai kuluissa? Millaisella summalla?
 • Onko sinulla velkaa? Mistä se on tullut?
 • Olisiko lainanoton voinut välttää jotenkin? Miten?
 • Mitkä ovat luottotiedot ja mitä niiden menettämisestä seuraa?

Kustannuksia aiheuttavia asioita kannattaa alkaa seurata jo hyvissä ajoin ennen muuttoa omaan kotiin. Käsitys siitä mitä ruoka, liikkuminen, harrastukset tai vaikka lemmikin ylläpitäminen maksavat, auttaa sinua hahmottamaan elämisen hintaa.

Lisätietoja

 

Olet tässä