Asumisen ABC

Oman talouden hallinta


Asuessasi omillasi, sinun tulee myös tulla taloudellisesti toimeen itsenäisesti. Ennen omaan kotiin muuttoa kannattaa selvittää, millaisista menoista ja tuloista arkielämä koostuu. Itsenäinen asuminen vaatii säännöllisiä tuloja sekä tulojen ja menojen tasapainon säilyttämistä. On tärkeää, että tulosi ovat aina menoja suuremmat. 

Ptalous

NAL:n budjettilaskuri

Talouden suunnittelussa auttaa NAL:n budjettilaskuri. Sen avulla voit suunnitella, laskea ja nähdä, mihin rahaa kuluu. Se auttaa ennakoimaan kuukausittaista rahankäyttöäsi.

Muita talouden suunnitteluvälineitä

 

Mukaan työelämään

Työelämään hakeutuessa tulee vastaan monia uusia asioita, kuten työhakemuksen ja ansioluettelon kirjoittaminen sekä työhaastatteluun valmistautuminen. Apua työnhakuun saat esimerkiksi TE-toimistoista ja netistä.

Työn sopimukset

Työelämään liittyy monia erilaisia sopimuksia, jotka ovat tärkeitä niin työntekijän kuin työnantajankin oikeuksien ja velvollisuuksien toteutumisen vuoksi. Työsopimuksessa sovitaan muun muassa työn kestosta ja palkasta. Työnantajien ja ammattiliittojen tekemät työehtosopimukset vaikuttavat myös siihen, mitä työsopimuksessa voidaan sopia.

Asumisen ja toimeentulon tuet

Elämisen rahoittamiseen voi myös tarvittaessa saada avustusta erilaisilla tuilla. Tukia on saatavilla eri elämäntilanteisiin: opiskelijoille, työttömille tai muuten pienituloisille henkilöille.

Apua rahaongelmiin

Rahahuolia voi tulla kenelle tahansa – kysy neuvoa ja hae apua ajoissa. Tee oma taloussuunnitelma, laita laskut tärkeysjäjestykseen ja  tarkista oikeutesi tukiin. Mieti, missä asioissa voisit säästää.

Olet tässä