Asumisen ABC

Omassa kodissa


Asukkaan vastuulla on paljon kodin kunnossapitoon ja turvallisuuteen liittyviä asioita. Kaikkea voi sattua kotioloissa ja siksi omasta kodista pitää huolehtia. Omalla huolellisuudella voi vaikuttaa paljon, mutta joissakin tilanteissa pitää kääntyä huoltoyhtiön tai vuokranantajan puoleen. Kotivakuutus on hyvä olla, sillä kaikkia vahinkoja ei voi ennakoida. Muista myös yhteisten tilojen viihtyisyys.

Pleffailta

Asunnon kunnossapito

Vuokralaisen velvollisuuksiin kuuluu asunnon huolellinen hoito. On tärkeää tietää, miten huoneisto varusteineen pidetään siistinä tai kuinka kodinlaitteita käytetään oikein. Myös isännöitsijällä ja huollolla on oma roolinsa asunnon kunnossapidossa.

 

Vahinkoja saattaa sattua

Kotona voi sattua vahinkoja tai asunnossa ilmetä vikoja asumisen aikana, joten on tärkeää, että sinulla on aina voimassa oleva kotivakuutus. Muun muassa kosteus tai tuholaiset voivat aiheuttaa vahinkoa sekä asunnolle asukkaille.

 

Oikeudet ja velvollisuudet

Muun muassa järjestyssääntöjen noudattaminen ja yhteisten tilojen ja naapurien kunnioittaminen kuuluvat sekä asukkaan velvollisuuksiin että oikeuksiin, sillä samat säännöt koskevat kaikkia talon asukkaita.

 

Vinkkejä viihtyisyyteen

Oman asunnon säännöllisellä siivoamisella voit vaikuttaa huomattavasti viihtyisyyteen. Siisteydestä huolehtiminen on myös välttämätöntä asunnon kunnossapidon kannalta.

 

Lajittele oikein

Tiedätkö, mihin jätteisiin esimerkiksi maitotölkit tai halogeenilamput kuuluvat? Jätteiden oikea lajittelu on ympäristön kannalta tärkeää. Sekajäte tulee myös kalliimmaksi taloyhtiölle kuin oikein lajiteltu jäte, ja tämä voi vaikuttaa esimerkiksi vuokran määrään.

 

Turvaverkko apuna

Kaikkien elämässä voi olla vaiheita, jolloin tarvitsee turvaverkkoa ja apua toisilta ihmisiltä. On tärkeää, että omassa turvaverkossa olisi ainakin yksi turvallinen ihminen. Oman perheen ja ystävien lisäksi on hyvä olla yhteydessä myös naapureihin. Oma aktiivisuus on pääroolissa.

Olet tässä