Omassa kodissa

Turvaverkko apuna


 

Kaikki tarvitsevat apua

Omaan kotiin muutto voi kuulostaa houkuttelevalta ja jännittävältä. Yksinolo voi olla kaivattukin tila, jos haluaa hengähtää ja selkiyttää omia ajatuksiaan. On kuitenkin hyvä muistaa ja varautua siihen, että itsenäistymisessä on myös nurja puolensa. Joskus tyhjät seinät ja kotona totutun melskeen puuttuminen voi tehdä olon turvattomaksi ja yksinäiseksi sekä koti-ikäväkin voi yllättää.

On hyvä tiedostaa, että jokainen meistä varmasti kokee näitä tuntemuksia aluksi ennen kuin tottuu itsenäiseen elämään. Liiallinen yksinolo ja sen aiheuttama yksinäisyyden tunne voi kuitenkin olla haitallista. Se voi aiheuttaa meissä esimerkiksi eristäytymistä, voimattomuutta, epätoivoa, itsetunnon laskua, sosiaalisia vaikeuksia ja fyysisen terveyden laskua.

Turvaverkko on tärkeässä roolissa yksinäisyyden torjumisessa. Turvaverkko koostuu ihmisistä, joilta voit saada apua hädän hetkellä. Oma perhe, sukulaiset, naapurit, viranomaiset, ystävät ja tutut voivat olla osa turvaverkkoa. Kaikille on tärkeää, että omassa turvaverkossa olisi ainakin yksi turvallinen ihminen.

On hyvä käydä esittäytymässä naapureille, jotta voi pyytää apua hädän hetkellä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa alkaa pyytää apua, sen helpommalla yleensä pääsee. Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa yksinäisyyden torjuminen. Oma aktiivisuus on pääroolissa. On hyvä päästä liikkeelle ja tavata uusia ihmisiä. Seuraava askel on päästä vuorovaikutukseen uusien ihmisten kanssa. Toiminnalliset ryhmät (esim. liikuntaryhmät) tai keskusteluryhmät voivat olla hyvä vaihtoehto alussa. On hyvä käyttää omia vahvuuksiaan hyödyksi. Kokeile kysyä tapaamaltasi uudelta ihmiseltä: ”Lähtisitkö kanssani kahville/elokuviin/ retkelle?”

 

Yhteystietoja apua tarvitseville

Reimari

Al-Anon (019) 739 679

  • Apua alkoholiongelmaisen läheiselle, joka päivä klo 9–21.
  • www.al-anon.fi

EVL-seurakuntien turvaluuri

Elämän ongelmatilanteissa

  • Suomeksi: 010 190 071, su–to klo 18–01, pe ja la klo 18–03
  • Ruotsiksi: 010 190 072, joka ilta klo 20–24.
  • www.evl.fi > Apua ja tukea

Kriisipuhelin 010 195 202

Ensi- ja turvakodit

Nuorten turvatalot

  • Nuorten turvataloja on Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Tampereella.
  • www.punainenristi.fi > … > Turvatalojen yhteystiedot
Olet tässä