Omassa kodissa

Vahinkoja saattaa sattua


 

Mitä vahingon sattuessa?

Asumisen aikana voi sattua vahinkoja, ja asunnossa voi ilmetä vikoja. Tärkeintä on ilmoittaa vioista ja vahingoista heti isännöitsijälle. Jos vuokralaisena laiminlyöt ilmoituksen, saatat joutua korvaamaan myös aiheutuneen lisävahingon.

On tärkeää, että sinulla on kotivakuutus, ja se on aina voimassa. Oma kotivakuutus on suhteellisen edullinen tapa turvata erilaisista vahingoista aiheutuvat kustannukset. Vakuutusyhtiöt tarjoavat erihintaisia kotivakuutuksia – tutki ja vertaile hintoja!

Lisätietoja

 

Kosteus

Asunnon liiallinen kosteus voi aiheuttaa terveydellisiä haittoja asukkaille sekä myös asunnon rakenteille. Liiallisen kosteuden voi huomata tunkkaisesta hajusta ja pintamateriaalissa olevista jäljistä. Liiallinen kosteus saattaa myös aiheuttaa pintamateriaalien irtoamista tai lohkeilua. Ilmoita havainnoistasi aina välittömästi isännöitsijälle.

Myös asunnon liian kuiva ilma on ongelma. Kuiva sisäilma vaikuttaa erityisesti hengityselimiin. Tilapäiskeinona huoneilman kostuttamiseen voi käyttää ilmankostuttimia, märän pyykin kuivaamista sisätiloissa tai kylpyhuoneen oven auki pitoa suihkun jälkeen.

 

Ilmanvaihto

Koneellinen ilmanvaihto on pidettävä toiminnassa jatkuvasti asuntoon kertyvien epäpuhtauksien ja kosteuden poistamiseksi. Vaadi, että asuntosi ilmanvaihto on kunnossa ja oikein säädetty. Laittamalla paperiarkki poistoventtiilin eteen voit tarkistaa, että ilmaa virtaa poistoilmahormiin.

Huoneilman laadun huomaa parhaiten tultaessa ulkoa asuntoon. Hajun syy on aina syytä selvittää ja ryhtyä toimenpiteisiin haitan poistamiseksi. Sinun on myös huolehdittava poistoventtiilin puhdistamisesta vähintään kerran vuodessa, ja keittiön poistoilmaventtiili tulisi puhdistaa useamminkin.

 

Tuholaiset

Joskus asunnoissa tai taloyhtiön tiloissa voi esiintyä asumista haittaavia tuholaisia ja hyönteisiä. Tuholaiset voivat aiheuttaa terveysongelmia, vaurioittaa asunnon tekstiilejä tai jopa taloyhtiön rakenteita. Joskus tuholaisten hävittäminen edellyttää jopa koko rakennuksen myrkyttämistä.

Tuholaiset kannattaa siis ottaa vakavasti. Jos havaitset niitä, ota ensisijaisesti yhteyttä huoltoyhtiöön. Voit myös kysyä neuvoja tuholaisten torjunnasta oman kuntasi terveystarkastajalta. Voit ennaltaehkäistä tuholaisia säännöllisellä siivouksella, pitämällä huolta perushygieniasta ja viemällä jätteet pois asunnosta.

 

Lisätietoja
Olet tässä