Ajankohtaista

Asumisohjauksesta tukea nuoren mielenterveydelle

Mielenterveyden haasteet ovat yksi merkittävimmistä syistä nuoten asumisen ja arjenhallinnan ongelmien taustalla. NAL:n uusi Asumisen mieli -hanke pureutuu asumisen ja mielen hyvinvoinnin yhtälöön.

Nuorten mielenterveysongelmat ovat kasvussa. Asumisen mieli -hankkeen projektikoordinaattori Nina Vehkakoski kertoo, että pahoinvoivan nuoren tukemisesta on tullut asumisohjaajan työssä arkipäivää. Asumisohjaajille suunnattuja työkaluja ja tietoa mielenterveydentyöstä ei kuitenkaan ole paljoa.

”Asumisohjaajat joutuvat kannattelemaan ja tsemppaamaan nuoria työssään, silloin kun nuoren on hankalaa päästä mielenterveyspalvelujen piiriin”, Vehkakoski painottaa.

”Siksi on tosi tärkeää, että asumisohjaajilla on selkeä käsitys siitä, miten näitä nuoria voi tukea ja mihin palveluihin heidät voi ohjata.”

Kolmevuotisessa Asumisen mieli -hankkeessa luodaan selkeä toimintamalli, jota on mahdollista hyödyntää asumisohjaajien kenttätyöskentelyssä ja sitä kautta tukea nuorten hyvinvointia.

Asumisohjaajien ammattitaidon tueksi järjestetään mielenterveyden koulutuksia nuoria työssään kohtaaville ammattilaisille.

Hankkeen tavoitteena on lisäksi vahvistaa paikallisten mielenterveystoimijoiden ja NAL:n paikallisyhdistysten verkostoyhteistyötä. Tällä hetkellä hankkeessa on yhteistyökumppaneina Suomen mielenterveysseura, Mielenterveyden keskusliitto ja Yeesi ry.

Nina Vehkakoski painottaa, että asumisohjaajan työnkuva mahdollistaa ennaltaehkäisevä otteen mielenterveystyössä.

”Asumisohjaaja on tiivisti mukana nuoren ihmisen arjessa. Siksi tarvittavalla tiedolla ja osaamisella varustettuna asumisohjaaja voi puuttua nuoren mielenterveyden ongelmiin tehokkaasti ja hyvissä ajoin.”

 

Lisätietoa hankkeesta:
Nina Vehkakoski, projektikoordinaattori
09 7745 3665 / nina.vehkakoski@nal.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet tässä