Ajankohtaista

Asunnottomuus väheni vuonna 2015 – nuoret ojasta allikkoon

ARAn eilen 10.2. julkaiseman selvityksen mukaan Suomessa on onnistuttu vähentämään asunnottomien määrää jälleen vuona 2015. Nuorten asunnottomien määrä sen sijaan on nousussa. Vuonna 2015 lähes joka neljäs yksinelävä asunnoton oli alle 25-vuotias. Onneksi vuodenvaihteessa päättyneen Nuorten asunnottomuuden ennaltaehkäisyhankkeen työtä jatkamaan ja edelleen kehittämään käynnistyy tänä keväänä Nuorisoasuntoliiton Onnistu asumisessa -hanke.

Suurimman ryhmän asunnottomista muodostavat edelleen tilapäisesti tuttavien tai sukulaisten luona asuvat. Ryhmän osuus on kasvanut viime vuodesta, mikä ei ole ihme, sillä tämän tyyppinen sohvalta sohvalle majoittuminen on tyypillistä juuri nuorille. Se onkin yksi nuorten asunnottomuuden mittaamisen haasteista, sillä useimmat kaverin luona asustelevat nuoret eivät nimitä itseään asunnottomaksi, eivätkä näy tilastoissa.

Tilapäisesti tuttavien luokse majoittuvien ryhmään kuului 81 prosenttia yksinelävästä asunnottomasta ja 73 % pitkäaikaisasunnottomista vuonna 2015. Huolestuttavaa on, että suhteellisesti eniten edelliseen vuoteen verrattuna on kuitenkin kasvanut ulkona, porrashuoneissa, ensisuojissa tai vastaavissa asustelevien määrä (14 %).

Tiedot ilmenevät ARAn asuntomarkkinakyselyssä.

Kansallista asunnottomuustyötä jatketaan vuosina 2016–2019 Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelmassa, joka on jatkoa Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmille (PAAVO I ja II 2008–2015) ja sen osana Nuorisoasuntoliiton Onnistu asumisessa -hanke vuoteen 2018 asti. Nuorisoasuntoliiton hankkeen keskeisimpiä asiakokonaisuuksia tulevat olemaan aikaisemmissa hankkeissa kehitettyjen toimintamallien ja materiaalien levittäminen ja uudenlaisen Ohjaamo-yhteyden rakentaminen. Myös järjestölähtöinen yhteiskehittäminen tulee uudessa hankkeessa näyttelemään merkittävää roolia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet tässä