Hae kotia

Usein kysytyt kysymykset


 

Jos kysymyksesi koskee asuntohakemusta tai asuntoja, otathan yhteyttä NAL Asuntoihin tai oman paikkakuntasi lähimpään nuorisoasuntoyhdistykseen. Yhdistysten osoitetiedot on listattuna Paikallisyhdistykset-sivulla.

Kuinka nopeasti Nuorisoasuntoliiton kautta on mahdollista saada asuntoja?

Asuntojen vaihtuvuus ja saantimahdollisuudet vaihtelevat kohde- ja paikkakuntakohtaisesti. Asuntoja vapautuu sitä mukaa, kun niitä irtisanotaan. Asunnon saantiin vaikuttaa 1) hakijan asunnontarve ja tarpeen kiireellisyys, 2) jonotusaika. Asunnottomat, muut kiireellisessä asunnon tarpeessa olevat ja ensimmäiseen omaan asuntoonsa muuttavat ovat valinnassa etusijalla. Yksittäisen hakijan etenemistä asuntojonossa on hyvin vaikeaa arvioida. Voit kysyä hakemuksesi tilanteesta paikkakunnan nuorisoasuntoyhdistyksen asukasvalinnasta vastaavalta henkilöltä.

Nuorisoasuntoyhdistysten yhteystietoihin 

Miten hakuprosessi etenee hakemuksen täytön jälkeen?

Nuorisoasuntojen asukkaat valitaan valintahaastattelun jälkeen. Asukasvalinnasta vastaavat kutsuvat hakijoita valintahaastatteluun sitä mukaa, kun asuntoja vapautuu.

Mikä on nuorisoasuntojen vuokrataso?

Vuokrataso vaihtelee hieman paikkakunnasta ja kohteesta riippuen, joten yleispätevää vastausta on vaikea antaa. NAL:n tarkoitus on tuottaa kohtuuhintaisia asuntoja ja sellaisina niitä voidaan myös pitää. Vuokrat ovat selvästi esim. vapaita markkinoita alhaisemmat.

Pitääkö hakemuksen täytön yhteydessä lähettää erillisiä liitteitä?

Liitteitä ei tarvitse lähettää hakemuksen täytön yhteydessä. Kun lähetät hakemuksen, sinulle tulee automaattinen viesti, joka sisältää ohjeet siitä, mitä liitteitä tarvitset sekä miten ja mihin voit toimittaa liitteet.

Lue lisätietoja tarvittavista liitteistä

Mitä jos tilanne muuttuu hakemuksen jättämisen jälkeen tai jos haluaa tehdä muutoksia jätettyyn hakemukseen?

Mikäli tilanteesi muuttuu hakemuksen täyttämisen jälkeen tai haluat tehdä siihen muutoksia, pääset tekemään sen hakujärjestelmän antamalla hakemustunnuksella.

Hakemuksesi voimassaoloaikana (kolme kuukautta) et pääse jättämään kokonaan uutta hakemusta, mutta tehtyäsi voimassa olevaan hakemukseen muutoksia tai tallentamalla hakemuksen uudestaan, alkaa kolmen kuukauden jakso alusta.

Muutoksia ei ole mahdollista tehdä toimistolta käsin.

Montako kertaa hakemuksen voi uusia?

Voit uusia hakemuksen kuinka monta kertaa tahansa. Hakemuksesi on voimassa aina kolme kuukautta, jonka aikana voit käydä uusimassa sen. Sähköpostiisi tulee viesti, kun hakemuksesi on umpeutumassa.

Katso myös vastaus edelliseen kysymykseen: ”Mitä jos tilanne muuttuu hakemuksen jättämisen jälkeen tai jos haluaa tehdä muutoksia jätettyyn hakemukseen?”

Kuinka irtisanon asuntoni?

Irtisanominen tehdään aina kirjallisesti vuokranantajalle. Ilmoituksessa tulee olla vuokralaisen allekirjoitus. Irtisanomisilmoituksesta pitää löytyä: asunnon osoite, irtisanomispäivämäärä, muuttopäivä, yhteystiedot, tilinumero (mikäli olet maksanut vakuuden rahana) sekä allekirjoitus.

Kun vuokralainen sanoo irti vuokrasopimuksen, irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Vuokralainen maksaa vuokran irtisanomisajalta. Irtisanomisaika lasketaan irtisanomiskuukauden viimeisestä päivästä: esimerkiksi jos irtisanomispäivä on 15.6., asukas maksaa vuokraa seuraavan kuukauden viimeiseen päivään eli 31.7. asti.

Olen 17-vuotias. Voinko jo nyt hakea teidän asuntoa?

Voit hakea. Pääsääntöisesti asunnon voi saada meiltä vasta 18-vuotias, mutta joitakin poikkeuksia tehdään. Alle 18-vuotiaan vuokrasopimuksen allekirjoittaa aina nuoren vanhempi tai huoltaja.

Voinko hakea asuntoa yhdessä kaverini kanssa? Jos voin, niin tehdäänkö kummallekin oma vuokrasopimus?

Yhdessä kaverin kanssa voi hakea asuntoa. Mikäli muutat kaverisi kanssa yhteen, on hänet syytä tuntea riittävän hyvin. Tällöin nimittäin yksi yhteinen vuokrasopimus kirjoitetaan teidän molempien nimiin.

Tässä tapauksessa olette yhteisvastuussa vuokrasta, mikä tarkoittaa sitä, että vuokranantajan näkökulmasta ei ole ”sinun puolikasta vuokrasta ja kaverin puolikasta vuokrasta”. Mikäli kaverisi jättää vuokran maksamatta, vuokranantaja perii sitä teiltä molemmilta. Lisäksi tällaisen kaverin kanssa tehdyn vuokrasopimuksen irtisanomiseenkin liittyy riskejä. Kaverisi voi sanoa omasta puolestaan vuokrasopimuksen irti, ja tällöin koko vuokra irtisanomisajan jälkeen jää sinulle maksettavaksi.

Mikäli harkitset yhteen muuttamista kaverin kanssa, on näistä asioista hyvä keskustella yhdessä kaverin ja tulevan vuokranantajan kanssa huolellisesti. Kimppa-asuminen on hyvä ja monesti edullinenkin vaihtoehto, mutta siihen liittyvät pykäläkiemurat on hyvä ymmärtää ennen kuin siihen ryhtyy.

Minulla on luottotiedoissa merkintä, voinko silti saada teidän asunnon?

Kyllä voit! Me haastattelemme kaikki meille muuttavat asukkaat ja tarkastamme myös kaikkien luottotiedot. Mikäli luottotiedoissa on merkintöjä, pyydämme sinua toimittamaan meille niistä tiedon ja usein aloitamme lyhyellä vuokrasopimuksella. Lyhyen vuokrasopimuksen aikana sinulla on mahdollisuus näyttää, että nykyisin hoidat raha-asioitasi vastuullisesti ja maksat vuokrasi ajallaan. Mikäli näin on, jatkamme vuokrasopimustasi pidemmäksi ajaksi.

Voiko opiskelija hakea NAL-nuorisoasuntoihin?

NAL-nuorisoasunnot on tarkoitettu työssäkäyville nuorille tai työelämään hakeutuville nuorille aikuisille. Jos opiskelun ohella olet (osa-aika)työssä, niin silloin sinut rinnastetaan työssäkäyväksi.

NAL-nuorisoasunnoissa on käytössä määräaikainen vuokrasopimus. Voiko asunnosta muuttaa pois ennen määräajan täyttymistä?

Kyllä voi. Määräaika sitoo vuokranantajaa, muttei vuokralaista. NAL:n puolelta siis luvataan, että saat olla asunnossa määräajan, tietysti niin, ettet itse aiheuta aihetta häätöön. Vuokralaisilla on kuitenkin normaali yhden kuukauden irtisanomisaika vuokrasuhteen alusta alkaen.

 

Olet tässä