Ajankohtaista

Ilman verkkopankkitunnuksia ei enää pärjää – oikeus niihin kuuluu kaikille

Ilman verkkopankkitunnuksia on vaikea maksaa laskuja, mutta nykyisin ilman niitä voi olla mahdotonta myös käyttää KELA:n tai terveyskeskuksen nettipalveluita. Ilman tunnuksia pankkipalveluiden käyttäminen on lisäksi kalliimpaa. Lähes kaikki asiointi tapahtuu netissä, eikä paluuta kasvokkain asiointiin ole odotettavissa. Silti aivan kaikki eivät pankeilta verkkopankkitunnuksia saa.Kuluttajaparlamentti-logo

Uusi lakiesitys lupaa muutosta peruspankkipalveluihin ja siten myös verkkopankkitunnuksien saatavuuteen. Nuorisoasuntoliitto lausui eilen Kuluttajaparlamentin ja 21 muun järjestön kanssa hallituksen valmisteilla olevaan luottolaitoslakia koskevaan lakimuutokseen. Nuorisoasuntoliiton asunnoissa asuu nuoria, joilta on evätty oikeudet peruspankkipalveluihin esimerkiksi maksuhäiriömerkinnän vuoksi. On hyvä, että uudessa lakiehdotuksessa säädetään nykyistä kattavammin asiakkaan oikeudesta peruspankkipalveluihin – kaikilla tulee olla tasavertainen oikeus maksutiliin ja verkkoasiointiin. Lakiehdotuksessa todetaan selkeästi, että maksutiliä ja siihen liittyviä palveluja tarjotessaan pankin tulee kohdella kaikkia asiakkaita yhdenvertaisesti ja syrjimättömästi.

Lakiesityksen mukaan pankkien on tarjottava vahva sähköinen tunnistuspalvelu myös pelkkää maksutiliä käyttäville asiakkailleen, jos se tarjoaa sitä muillekin asiakkaille. Tällä hetkellä muun muassa ylivelkaantuneet ja maksuhäiriömerkinnän saaneet nuoret eivät aina saa verkkopankkitunnuksia. Elämä ilman tunnuksia on nykyisin kohtuuttoman vaikeaa.

Pankkien tulisi viestinnässään ottaa huomioon muun muassa itsenäistyvät nuoret, ikääntyneet sekä erityisryhmät, jotka tarvitsevat esimerkiksi selkokielistä materiaalia. Joidenkin peruspankkipalveluiden hinnat ovat viime vuosina kohonneet, ja Finanssivalvonta on kiinnittänyt hinnoitteluun huomiota. On hyvä, että esityksessä säädetään, että asiakkailta veloitettavien maksujen tulee olla kohtuullisia ja vastata niistä pankille aiheutuvia kustannuksia. Muutos olisi tervetullut, koska suuri osa nuorista on pienituloisia, ja heille pienilläkin palvelumaksuilla on suuri merkitys.

Lue koko lausunto tästä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet tässä