Ajankohtaista

Kuntavaalit tulevat, ole valmis! – Toimintaehdotuksia kunnille 2017

Uusi vuosi on käynnistynyt ja sen mukana toivo paremmasta huomisesta. Siihen huomiseen vaikutetaan tänä vuonna parhaiten osallistumalla aktiivisesti kuntavaaleihin. Äänestyskoppiin ei kannata mennä sokeana. Suurella osalla kuntavaaliehdokkaista on Facebook-sivut tai Twitter-tili, joita seuraamalla saa paljon enemmän tietoa kuin aiemmin oli mahdollista. Sosiaalisessa mediassa on myös helppo kysyä ja keskustella ehdokkaiden kanssa. NAL ehdottaakin, että jokainen nuori tai nuorten asioista kiinnostunut kysyy kuntavaaliehdokkaalta, miten hän aikoo vaikuttaa siihen, että nuorilla olisi jatkossakin asuntoja, joihin heillä on varaa. Suomi lähtee nousuun parhaiten siten, että jokainen osallistuu päättäjiemme valintaan – erityisesti nuoret.

Nuorisoasuntoliitto esittelee kaikkia kyselijöitä ja aktiivisia kuntavaalivaikuttajia varten toimintaehdotuksia kunnille. NAL vaikuttaa kuntavaaleissa aktiivisesti nuorten asumisen puolesta. Vaikka rakennutamme koko ajan lisää koteja, pääkaupunkiseudulla asuntoja on silti liian vähän, eivätkä ne useinkaan ole kohtuuhintaisia erilaisissa pätkätöissä ja tuntisopimusten varassa toimiville nuorille asukkaille. Siispä esittelemme – Toimintaehdotuksia kunnille 2017. Käyttäkää näitä hyväksenne, kun kohtaatte kuntavaaliehdokkaan ja huolehtikaa omasta puolestanne, että nuorten asia kuullaan.

Jokainen nuori on kodin arvoinen – toimintaehdotuksia kunnille 2017

Onko sinun kunnassasi jokaisella nuorella koti, jossa on hyvä olla?

Nuorisotakuu toimii paremmin, jos asuminen on huomioitu. Ilman kotia ei kukaan pärjää. Ennaltaehkäisy säästää rahaa ja inhimillistä kärsimystä. Nuoria on koulutettava, tuettava ja heille on taattava palvelut sekä riittävästi kohtuuhintaisia nuorisoasuntoja, jotta kunnat pysyvät elinvoimaisina. Kaavoituksen tulisi huomioida nuorten erityistarpeet, rakentaessa olisi hyvä huomioida asumisen elinkaari ja lisätä muunneltavuutta ja palvelutkin voisi tuoda nuoria lähelle yhdelle luukulle. Jokaiselle nuorelle on taattava koti ja mahdollisuus hyvään elämään.

Miten me kunnassa voisimme tarjota jokaiselle nuorelle kodin?

 • Rakennetaan ennakkoluulottomasti uudiskohteita, muokataan tyhjillään olevista ja muussa käytössä olevista tiloista vuokra-asumiseen sopivia koteja ja huomioidaan asumisen elinkaari asuntojen muokattavuudessa.
 • Kunta laatii pitkäaikaisen tonttiohjelman, jossa osoitetaan riittävästi tontteja nuorisoasumiseen kasvukeskuksissa hyvien liikenneyhteyksien varrella. Yleishyödylliset toimijat huomioidaan tonttien jaossa ja rakennuttamisessa.
 • Jokaiseen nuorten asumiseen liittyvään päätökseen kaavoituksesta rakentamiseen ja palvelujen muotoiluun otetaan nuoret mukaan. Nuoria kuullaan kaikissa kaavoituspäätöksissä.

Miten me kunnassa saisimme asumisen hinnan alas, jotta nuorilla olisi varaa omaan vuokrakotiin?

 • Rakentamisen hintaan vaikuttavaa säätelyä erityisesti kaavamääräyksissä kevennetään esteettömyydestä tinkimättä. Esimerkiksi autopaikkavaatimusta pienennetään tai siitä luovutaan yleishyödyllisissä kaupunkikohteissa. Luovutaan vaatimuksesta rakentaa liiketiloja yleishyödyllisiin kohteisiin.
 • ARA-kohteiden kiinteistöveroa lasketaan.
 • Kunnan omistamien energiayhtiöiden hinnoittelu muutetaan kulutusmaksupohjaiseksi.
 • Asumisen ennakkoluulotonta kehittämistä rohkaistaan ja rahoitetaan. Esimerkkinä Oman muotoinen koti -hanke, jossa nuoret muuttivat asumaan vanhainkotiin ja maksavat osan vuokrastaan toimimalla vanhusten kanssa.

Miten me kunnassa voimme auttaa nuoria onnistumaan asumisessa?

 • Kunnat alkavat kehittää ja ylläpitää Ohjaamoja ja muita matalan kynnyksen palveluita, joissa huomioidaan nuoren asumistilanne ja erityistarpeet yhden luukun -periaatteella. Siihen tarvitaan monialaista yhteistyötä.
 • Kunnallinen asumisneuvonta resursoidaan hyvin, jotta rästi- ja häiriöpuuttumisia sekä häätöjä voidaan vähentää ennaltaehkäisyn avulla.
 • Kuntien vuokratalokohteisiin otetaan sosiaalinen talonmies, joka tarjoaa tukea, luo turvallisuutta sekä lisää yhteisöllisyyttä.

Miten me kunnassa voimme auttaa nuoria pitämään taloutensa kunnossa?

 • Asumisen ja arjen taidot sekä taloudenhallinta lisätään kuntakohtaiseen perusopetuksen opetussuunnitelmaan.
 • Kunnat järjestävät nuorille kohdennettua talous- ja velkaneuvontaa siellä, missä nuoria kohdataan muutenkin, esimerkiksi Ohjaamoissa.
 • Sosiaalinen luototus otetaan käyttöön kaikissa kunnissa.

Nuorisoasuntoliitto ry on Suomen johtava nuorten asumisen edunvalvoja. NAL tarjoaa vuokrakoteja työssä käyville alle 30-vuotiaille nuorille aikuisille, kehittää ja antaa tukea itsenäiseen asumiseen sekä rakennuttaa nuorisoasuntoja. NAL:n Onnistu asumisessa -hanke tekee valtakunnallista yhteistyötä Ohjaamojen ja muiden matalan kynnyksen palveluiden kanssa. NAL:n Mun talous -osahanke vahvistaa nuorten talousasioiden parissa tehtävää tärkeää työtä. 

Koko teksti löytyy materiaalit-sivulta PDF-muodossa.

nal_logo_vari_cmyk

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet tässä