Materiaalit

Koulutusmateriaalit


Tarvitsetko itsenäiseen asumiseen ja oman taloudenhallintaan liittyvää materiaalia esim. koulutus- ja ohjaustyöhön? Tästä löydät diasarjoja käytettäväksi Asumisen ABC:n asioiden opettamisessa. Katso myös Asumisen ABC -osion Kouluttajalle-sivu, jos tarvitset kouluttajaa. OKMM1

Asumisen ABC -materiaalit

Kouluttajan opas (pdf)

Kouluttajan opas esittelee Asumisen ABC- opetusmateriaalin ja antaa vinkkejä sen käyttöön.

Nuoren asumisen polku (pdf)

Nuoren asumisen polku on kaaviomuotoinen kuvaus nuoren asumisen polusta asunnon etsimisestä poismuuttoon saakka. Polku on hyvä apuväline sekä nuorille itselleen että nuorten kanssa asioita pohtiville, kun asumisen kokonaisuutta mietitään. Polkuun on tiivistetty erilaisia asioita ja vaiheita, joita tulee huomioida asumista suunniteltaessa.

Tositarinoita asumisesta – tarinoita ja tehtäviä nuorten kanssa pohdittavaksi (pdf)

Kirjasessa on esitelty tosielämän tarinoita, joita omilleen muuttavat nuoret ovat kohdanneet. Ohjaaja lukee aluksi tarinan ja pohtii yhdessä nuorten kanssa tapauksia.

Miten selvitän vuokravelan? (pdf)

Kuvio havainnollistaa, miten maksamatta jätetty vuokra alkaa kasvaa perintäkuluja.

Itsenäisen asumisen ja taloudenhallinnan tehtävät

Miten laaditaan budjetti? Mikä avuksi, jos rahat uhkaavat loppua? Entä mistä kannattaa hakea asuntoa? Tehtävät-osio tarjoaa apuvälineitä taloudenhallintaan ja asumiseen.

 

PowerPoint -diasarjat

OKMM4

Yleisdiat

Teemadiat

Opetusvideot

Lyhyissä videoklipeissä esitetään ymmärrettävästi kodinhoitoon ja huoltoon liittyviä keskeisiä toimintoja, joita nuoren odotetaan hallitsevan omaan kotiin muuttaessa. Remontti-Reiska kertoo esimerkiksi, miten sulake vaihdetaan!

Omat raha-asiat hallinnassa? -koulutusmateriaali

Nuorille ja nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille suunnattu koulutusmateriaali koostuu Omillaan-lyhytelokuvasta ja siihen liittyvästä Omat raha-asiat hallinnassa? -diaesityksestä. Materiaalilla välitetään tietoa asumisesta, rahankäytön suunnittelusta sekä rahavaikeuksista ja niiden ennaltaehkäisystä. Omillaan-elokuva on tehty NAL:n, Helsingin kaupungin Mediakylpylän videoryhmän ja Helsinki Vamos nuorten ryhmän yhteistyönä.

Olet tässä