Materiaalit

Koulutusmateriaalit


Nuori, oletko kiinnostunut itsenäisestä taloudenhallinnasta tai omilleen muuttamisesta?
Kouluttaja tai opettaja, tarvitsetko tukimateriaalia koulutustyöhön? NAL:n materiaalit auttavat!

Asumisen ABC -materiaalit koulutuksen tueksi

Kouluttaja tai opettaja, tarvitsetko tukimateriaalia koulutustyöhön? Tältä sivulta löydät kouluttajan oppaan, asumisen ja taloudenhallinnan tehtäviä, opetusvideoita ja muita materiaaleja. Valmiita tuntisuunnitelmia on kouluttajan oppaassa.

Oppiainerajat ylittävää materiaalia voi käyttää peruskouluissa, toisen asteen oppilaitoksissa, lukioissa ja nuorten työpajoilla. Asumisen ABC:n sisältö on tiivistetty painettuun Omaan kotiin -oppaaseen.
Voit myös tilata Asumisen ABC -kouluttajan maksutta!

Kouluttajan opas (pdf)

Kouluttajan opas esittelee Asumisen ABC- opetusmateriaalin ja antaa vinkkejä sen käyttöön.

Nuoren asumisen polku (pdf)

Nuoren asumisen polku on kaaviomuotoinen kuvaus nuoren asumisen polusta asunnon etsimisestä poismuuttoon saakka. Polku on hyvä apuväline sekä nuorille itselleen että nuorten kanssa asioita pohtiville, kun asumisen kokonaisuutta mietitään. Polkuun on tiivistetty erilaisia asioita ja vaiheita, joita tulee huomioida asumista suunniteltaessa.

Tositarinoita asumisesta – tarinoita ja tehtäviä nuorten kanssa pohdittavaksi (pdf)

Kirjasessa on esitelty tosielämän tarinoita, joita omilleen muuttavat nuoret ovat kohdanneet. Ohjaaja lukee aluksi tarinan ja pohtii yhdessä nuorten kanssa tapauksia.

Miten selvitän vuokravelan? (pdf)

Kuvio havainnollistaa, miten maksamatta jätetty vuokra alkaa kasvaa perintäkuluja.

Testi: Oletko valmis muuttamaan pois kotoa?

Verkossa tehtävän testin avulla nuori voi miettiä, onko hän valmis asumaan itsenäisesti ja hallitsemaan raha-asioitan.

Asumisen sanasto

Mitä tarkoittaa 1h+kk? Asumisen sanasto selventää asumiseen liittyviä käsitteitä.

Itsenäisen asumisen ja taloudenhallinnan tehtävät

Miten laaditaan budjetti? Mikä avuksi, jos rahat uhkaavat loppua? Entä mistä kannattaa hakea asuntoa? Tehtävät-osio tarjoaa apuvälineitä taloudenhallintaan ja asumiseen.

PowerPoint-esitykset

OKMM4

Yleisesitykset

Teemaesitykset

Opetusvideot

Lyhyissä videoklipeissä esitetään ymmärrettävästi kodinhoitoon ja huoltoon liittyviä keskeisiä toimintoja, joita nuoren odotetaan hallitsevan omaan kotiin muuttaessa. Remontti-Reiska kertoo esimerkiksi, miten sulake vaihdetaan!

Omat raha-asiat hallinnassa? -koulutusmateriaali

Omat rahat-asiat hallinnassa? -koulutusmateriaalissa puhutaan asumisesta, rahankäytön suunnittelusta ja talousvaikeuksista – ja ennen kaikkea ongelmien ennaltaehkäisystä. Materiaali on tarkoitettu nuorille ja nuorten kanssa työskenteleville. Materiaalissa on kaksi osaa: Omillaan-lyhytelokuva ja PowerPoint-esitys.

Tilaa kouluttaja

Monilla paikkakunnilla on mahdollista tilata Asumisen ABC -kouluttaja Nuorisoasuntoliiton paikallisyhdistyksestä. Asumisen ABC -kouluttajat ovat nuorisotyön ammattilaisia, joilla on parasta paikallistietoa asumisesta ja paikallisista toimijoista. Kouluttajan tilaaminen on maksutonta.
NAL-paikallisyhdistysten yhteystietoihin.

Anna palautetta Asumisen ABC:stä

Onko Asumisen ABC -koulutusmateriaaleja helppo käyttää? Saitko vastauksen haluamiisi kysymyksiin?  Anna vapaamuotoista palautetta NAL:n yhteydenottolomakkeella.

 

Olet tässä