Materiaalit

Oppaat


Omaan kotiin -opas: asumisen tietoa eri kielillä!

Omaan kotiin -opas itsenäistyvälle nuorelle 2017-2018  on Nuorisoasuntoliiton vuosittain julkaisema asumisopas.
Opas on suunnattu 15−30-vuotiaille nuorille ja siinä on ajankohtaista tietoa asumisesta,
vuokra-asunnon hankkimisesta, vuokrasopimuksesta ja ensiasunnon ostamisesta.
Oppaassa on käteviä vinkkilistoja asunnon etsijälle ja asunnosta pois muuttavalle.
Opas antaa vinkkejä oman kodin ylläpitoon, kertoo perusasiat oman talouden suunnittelusta ja vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksista.

Uusi, lukuvuoden 2017–2018 opas on julkaistu! Selkeään suomenkieliseen oppaaseen voit tutustua ylläolevasta linkistä. Oppaasta ilmestyy joulukuussa myös englannin- ja arabiankieliset versiot, joita voi tilata veloituksetta ennakkoon ke 22.11. asti. Ennakkotilaamaan pääset täältä.

Lukuvuoden 2017-2018 oppaasta on jo ilmestynyt yksi kaikille sopiva kieliversio, eli selkeä opas. Selkeän kielen ja ulkoasun ansiosta opas on helposti ymmärrettävä ja sopii myös niille joiden äidinkieli ei ole suomi. Joulukuussa ilmestyvät englannin- ja arabiankieliset versiot oppaasta tuovat arvokkaan tiedon myös laajemmin ei-suomenkielisten käyttöön.

Myös oppaan ulkoasu uudistuu täysin vastaamaan NAL:n uutta ilmettä.

Selkeitä, uusia oppaita toimitetaan pakkaus- ja postimaksujen hinnalla sen aikaa kun niitä riittää. Voit tiedustella oppaiden postitusaikataulua, -hinnastoa ja riittävyyttä laittamalla viestiä osoitteeseen viestinta(at)nal.fi.

Koulutuksen apuna voi käyttää verkkosivujemme Asumisen ABC -kokonaisuutta, jossa on Omaan kotiin -oppaan sisällön lisäksi tehtäviä, videoita ja muuta koulutusmateriaalia.

 

Omaan kotiin -opas 2017-2018

 

Voit perehtyä vielä hetken lukuvuoden 2016-2017 oppaisiin näillä kielillä:

Selkokielinen opas

Selkokielinen opas on tarkoitettu erityisesti lukijalle, jonka äidinkieli on muu kuin suomi.
Kieltä ja taittoa on muokattu helpommin ymmärrettäväksi.
Lisäksi selko-oppaassa avataan suomalaista asumiskulttuuria ja asumiskäyntäntöjä.
Selkokielinen opas on saanut Selkokeskuksen selkotunnuksen.

Englanninkielinen opas

Englanninkielinen opas Home of Your Own – A Young Person’s Guide for Becoming Independent  tarjoaa kattavaa asumistietoutta englanniksi. Englanninkielistä painettua opasta voi tilata NAL:n viestinnästä.

Arabiankielinen opas

Arabiankielinen opas esittelee suomalaisia asumiskäytäntöjä kulttuurierot huomioiden. Opas on luettavissa vain verkossa, sillä paperisen oppaan painos on loppunut. Mikäli tilaaja on valmis maksamaan uusintapainoksen kulut, painettua opasta voi tiedustella NAL:sta.

Muut julkaisut

 

Miten vuokravelka etenee?

Päivitetty kaavio kuvaa selkeästi oikeita rahasummia esimerkkinä käyttäen miten vuokran maksamatta jättäminen vaikkapa rahapulan vaivatessa kostautuu nopeasti kasvavina kuluina. Samalla kaavio tarjoaa konkreettisia neuvoja siihen miten menetellä jos vuokranmaksun eräpäivän mentyä ohi vuokralainen voi toimia välttääkseen vuokrarästin paisumisen ulosotoksi asti.

 

Asumisen polku

Päivitetty kaavio johdattaa NAL:n asuntojen vuokrauspolun läpi aina asunnonhausta poismuuttoon asti. Kaaviota seuraamalla NAL:n nuorisoasunnon hakeminen, vastaanottaminen ja siellä asuminen tulevat tiiviisti tutuksi.

 

Mun rahat-paja, ohjaajan opas

Mun rahat -paja on suunnattu lukiolaisille ja ammattiin opiskeleville tukemaan nuorten taloudenhallinnan taitoja ja antamaan selkeää tietoa ja esimerkkejä siitä miten talousasiat pidetään omissa hyppysissä ja miten omaa rahankäyttöään kannattaa suunnitella. Ohjaajan opas sisältää ohjeet ja materiaalit eri työpisteisiin, joiden avulla osallistuvat nuoret pääsevät itse näkemään mikä velka on, mihin rahaa useimmiten kuluu ja miten rahanmenoa voi suunnitella.

 

TJ50-esite

TJ50-esite on suunnattu varusmiehille, joiden kotiutuminen lähestyy. Esitteen tarkoituksena on saada varusmiespalvelusta suorittavat nuoret pohtimaan ja suunnittelemaan omaa palveluksenjälkeistä asumistaan ja toimeentuloaan hyvissä ajoin ennen palveluksen päättymistä.

Lisätietoja

 

Huumoria saa käyttää – ja paljon – Opas Tyttöteam-toimintaan

Tyttöteam-toiminta alkoi Porvoon nuorisoasuntojen tiloissa jo vuonna 1998. Nuorisoasuntoliitto julkaisi vuonna 2013 toimintaa tutkivan ja siihen johdattelevan oppaan: Huumoria saa käyttää – ja paljon – Opas Tyttöteam-toimintaan. Tämä helppokäyttöinen ja käytännönläheinen opas on tarkoitettu rohkaisemaan ja antamaan eväitä Tyttöteam-toimintaan. Se soveltuu erityisesti Tyttöteam-toiminnan ohjaamisesta kiinnostuneille.Opasta voi käyttää vasta-alkajakin, ja se valottaa hyvin ryhmätoiminnan ohjaamisen kulmakiviä. Opas tarjoaa valmiita sääntö- ja toimintaehdotuksia, mutta rohkaisee myös kuuntelemaan ryhmäläisten toiveita. Jokainen ryhmä on omanlaisensa.

Tyttöteam-toiminnan opas on syntynyt sosionomi (YAMK) Kaisa Näsmanin opinnäytetyönä. Opas koostuu käytännön ohjeista ja haastattelumateriaalista poimitusta aineistosta. Vuosien Tyttöteam-toiminnan kokemus on nyt saatavilla yksissä kansissa. Tyttöteam-toiminta on nuorten äitien tuki- ja vertaisryhmätoimintaa, jota on vuodesta 2001 rahoittanut Raha-automaattiyhdistys. Tyttöteam-toiminnan ensimmäiseksi kummiksi lähti vuonna 2004 kansanedustaja Anni Sinnemäki: ”Äitiyden tukeminen on samalla perheiden hyvinvoinnin tukemista ja siksi mittaamattoman arvokasta.”

 

Olisinpa kotona – opas nuorten asumisen tukemiseen osana moniammatillista ennaltaehkäisevää yhteistyötä

Olisinpa kotona -opas on tarkoitettu arjen työvälineeksi nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille. Oppaaseen on koottu perustietoa nuorten itsenäistymisestä lapsuudenkodistaan, nuorten asumisesta, asumisen ongelmista ja ongelmien ennaltaehkäisemisestä. Opas antaa välineitä siihen, miten ottaa asumisasiat puheeksi nuorten kanssa, miten asumistilannetta kartoitetaan ja mitä muuta nuorten asumisessa tulisi huomioida.

 

Olisinpa kotona -päätösjulkaisu

Nuorten asunnottomuuden ennaltaehkäisyhankkeen (2012–2015) päätösjulkaisu: vinkkejä, oppeja ja asiaa neljän vuoden hankkeen ajalta. Huom! Jos julkaisu ei aukea, kokeile toista selainta.

 

Kaikki lähtee kotoa – opas lapsuudenkodista itsenäistyvän nuoren asumisen tukemiseen

Kaikki lähtee kotoa -opas on tarkoitettu avuksi itsenäistyvien nuorten vanhemmille, kasvattajille ja nuorille itselleen. Opas antaa tietoa ja eväitä keskustelulle ja arjen taitojen harjoittelulle lapsuudenkodissa tai muussa tähän rinnastettavassa ympäristössä. Asumiseen liittyvät tiedot ja taidot auttavat nuorta sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen ja helpottavat itsenäisen asumisen aloittamista.

Olet tässä