Ajankohtaista

NAL:n Oulunseudun Nuorisoasuntoyhdistys auttoi nuoria valittamaan Kelan tukipäätöksistä – tukia ei leikattukaan

NAL:n Oulunseudun Nuorisoasuntoyhdistys auttoi nuoria valittamaan Kelan tukipäätöksistä – tukia ei leikattukaan

”VUODEN alusta toimeen­tulotuen myöntäminen ja maksaminen siirtyivät Kelan vastuulle. Lainmuutoksen piti olla hallinnollinen eikä vaikuttaa toimeentulotuen tasoon tai myöntämisperusteisiin. Kuitenkin jo tammikuussa soluasunnoissa asuvien nuorten toimeentulotukea leikattiin aiemmista vuosista poikkeavin perustein.”

”Kela on perustellut 15 prosentin leikkausta toimeentulotuesta soluasumisen asukkaalle tuomilla säästöillä, kuten asukkaiden yhdessä tekemillä kodin­konehankinnoilla ja lehtitilauksilla.

Samassa osoitteessa asuminen ei kuitenkaan tarkoita aina yhteistä taloutta, sillä esimerkiksi nuoriso- ja opiskelija-asuntojen soluasukkaat vuokranantaja osoittaa asumaan samassa asunnossa, eivätkä asukkaat tunne toisiaan”, kirjoitti NAL:n puheenjohtaja Maija Kangasniemi Helsingin Sanomien mielipidepalstalla 13.2.

Syytä olikin, sillä useat NAL:n soluasunnoissa asuvat nuoret, joiden toimeentulo on toimeentulotuen varassa, ovat saaneet hälyttävän päätöksen Kelalta. Kelan toteuttama 15 % leikkaus kattaa toimeentulotuella elävälle esimerkiksi viikon ruoat – kyse ei siis ole mistään pikkurahasta.

Oulunseudun Nuorisoasuntoyhdistyksen vastaava asumisohjaaja Minna Kuoppala ei ottanut kuuleviin korviinsa, että nuorten toimeentulotukea leikattaisiin. He tekivät yhdessä nuorten kanssa oikaisuvaatimuksen kohtuuttomaan ja perusteettomaan tuen leikkaukseen.

– Jee! Oikaisupyyntö meni Kelalla läpi eli minun asiakkaitteni toimeentulotuen perusosaa ei enää alenneta ja soluasumista ei tässä tapauksessa katsota yhteisasumiseksi.  Pojat saivat toimeentulotuen takautuvasti, riemuitsee Minna Kelan muutospäätöksestä.

Kaikki nuoret eivät kuitenkaan välttämättä pärjää byrokraattisen verkoston kanssa, eikä kaikkien tukena ole NAL:n asumisohjaajaa. Kelan päätöksestä valittamiseen voi olla liian korkea kynnys, kun ei tiedä, miksi tukea leikataan tai millä perusteilla sitä ei pitäisi leikata. Siksi julkaisemme NAL:n asukkaiden oikaisuvaatimuksen tässä kaikessa yksinkertaisuudessaan kaikkien käytettäväksi. Kokonaan toinen kysymys on tietenkin se, että näkkäriä viikon syönyt nuori ei jälkikäteen maksetulla takautuvallakaan tuella voi täyttää vatsaansa menneeltä ajalta.

 

OIKAISUVAATIMUS

Pyydän oikaisua kuukausi/vuosi toimeentulotukipäätöksessäni olevaan yhteisasumisen vähennysosaan. Pyydän, että toimeentulotukeni lasketaan yksinasuvan perusosan 487,89 € mukaan.

Perustelut: Soluasuntoa en ole voinut itse valita asumismuodoksi, vaan se on minulle osoitettu kuntapaikan yhteydessä ja minulle soveltuvia palveluita suunniteltaessa. En ole voinut valita soluasunnossa asuvaa kaveria, jolloin kyseessä ei ole yhteisasuminen kuten puolison, sukulaisen tai ystävän kanssa. Asun vieraan henkilön kanssa, jolloin en luonnollisesti jaa hänen kanssa omia kodinkoneitani, ruokaa, päivittäisiä asumisen ja elämisen kuluja, tai muita kodin tarvikkeita.

Kodinkoneet (liesi, jääkaappi, pakastin) joita yhteisesti asunnossamme käytämme ovat vuokranantajan sinne hankkimia kuten yksinasuvillakin. Näin ollen asumisen ja elämisen kulut ovat samat kuin yksinasuvalla.

Päivämäärä

Nimi ja yhteystiedot

 

Maija Kangasniemen Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksen voi lukea kokonaisuudessaan täältä: Kelan on tarkennettava yhteistalouden määritelmää.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet tässä