Ajankohtaista

Nuorten asumisen taitojen vahvistaminen kärjessä valtakunnallisessa nuorisotyön ja -politiikan ohjelmassa

Nuorten asumisen taitojen vahvistaminen kärjessä valtakunnallisessa nuorisotyön ja -politiikan ohjelmassa

Valtioneuvosto teki 12.10. periaatepäätöksen toimista, joilla nuorten hyvinvointia parannetaan jäljellä olevan hallituskauden aikana. Nuorten itsenäisen asumisen taitojen vahvistaminen nousi toimissa kärkisijoille.

Nuorisoasuntoliitto ry riemuitsee ehdottamansa nuorten asumisen nostamisesta toimenpiteiden kärkeen näin Asunnottomien yön aikoihin.

– Tarvitsemme kunnianhimoista ja ratkaisukeskeistä nuorisopolitiikkaa, jolla tähdätään nuorten jokapäiväisen arjen parantamiseen. Nuorten vaikuttamismahdollisuuksien edistäminen, harrastusmahdollisuuksien kehittäminen, työelämän ja itsenäisen asumisen taitojen vahvistaminen sekä mielenterveysongelmien ehkäisy ovat ohjelman ytimessä, kertoo hallituksen nuorisoasioista vastaava ministeri Sampo Terho.

Nuoret on huomioitava eri hallinnonalojen perustoiminnassa, jotta valtakunnallinen ohjelma todella puree.

Ohjelman viisi kovaa pyrkimystä:

  1. Jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus vähintään yhteen mieluisaan harrastukseen;
  2. Nuorten työllistymistaidot ovat vahvistuneet ja syrjäytyminen vähenee;
  3. Nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia lisätään;
  4. Yhä harvemmalla nuorella on mielenterveysongelmia ehkäisevän toiminnan ansiosta; ja
  5. Nuori saa riittävää neuvontaa ja muuta tukea itsenäiseen asumiseensa.

Nuorten asemaa parannetaan myös turvaamalla monialaisten Ohjaamo-palveluiden toiminnan jatkuminen osana maakuntauudistusta ja valtakunnallisella tuella palvelun kehittymiselle. NAL:n nuorten asumisen ja itsenäistymisen asiantuntemusta on saatavilla tälläkin hetkellä Ohjaamoista NAL-yhdistysten paikkakunnilla. NAL myös kouluttaa ammattilaisia ottamaan asumisen aina puheeksi nuorten kanssa.

– Tavoitteena on, että nuoret voivat aikaisempaa paremmin osallistua itselleen tärkeitä asioita koskevaan päätöksentekoon -, linjaa ministeri Sampo Terho.

NAL, NAL Asunnot sekä Pääkaupunkiseudun Nuorisoasunnot tekevät parhaillaan nuorten kanssa rakennuttamisen ohjeita, joiden avulla rakennuttaminen ja siten kodit sekä yhteiset tilat ja niiden palvelut palvelevat jatkossa nuoria paremmin. Nuorilla on paras tieto siitä, mitä he tarvitsevat, ja siksi nuorten on oltava mukana tekemässä.

Periaatepäätös linjaa, että nuorten mahdollisuutta elää ja asua itsenäisesti tuetaan. Periaatepäätös nostaa erityisen tärkeäksi painopisteeksi nuorten häätöjen ehkäisemisen ja yksilökohtaisen asumisen ohjauksen vahvistamisen.

NAL-yhteisö tekee juuri tätä työtä. NAL-yhteisö on luonut ennaltaehkäisevän puuttumisen mallin, jota käytetään yli 26 paikkakunnalla läpi Suomen. Viemme asumisen tukemisen osaamista eteenpäin myös muille toimijoille ja teemme työtä, jotta jokaisella nuorella olisi riittävät itsenäisen asumisen taidot ja koti jossa on hyvä olla.

Nuorisoasuntoliitto ry on Suomen johtava nuorten asumisen vaikuttaja. NAL vuokraa koteja työelämässä aloitteleville alle 30-vuotiaille nuorille aikuisille, kehittää ja antaa tukea itsenäiseen asumiseen sekä rakennuttaa nuorisoasuntoja. NAL-yhteisössä on 24 paikallisyhdistystä ympäri Suomen ja seitsemän valtakunnallista jäsenjärjestöä. 

Lue Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote aiheesta täältä, tai tutustu Valtakunnalliseen nuorisotyön ja -politiikan ohjelmaan kokonaisuudessaan täällä.

Tutustu NAL:n tekemään työhön nuorten itsenäisen asumisen taitojen vahvistamiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi:

 

Onnistu asumisessa -yhteistyöesimerkit

NAL:n Oulunseudun Nuorisoasuntoyhdistys auttoi nuoria valittamaan Kelan tukipäätöksistä – tukia ei leikattukaan

NAL Keski-Uusimaa järjesti nuorille ruokaa ja apua vuokraan – hakemukset ruuhkautuneet Kelassa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet tässä