Ajankohtaista

Nuorten asunnottomuus on aikapommi, joka tikittää

Nuorten asunnottomuus on aikapommi, joka tikittää

Nuoret ovat joutuneet asumisen markkinoiden väliinputoajiksi. Tarvitsemme rehellistä keskustelua vuokramarkkinoiden ongelmista ja nuorten asumisen tarpeista, kirjoittaa NAL:n toiminnanjohtaja Ville Savilampi.

Suomen erinomaisia tuloksia tuottanutta asunnottomuustyötä on hehkutettu viime aikoina ulkomaisia medioita myöten. Asunto ensin -toiminnan ansiosta asunnottomien kokonaislukumäärä on laskenut jo usean vuoden ajan.

Hienot onnistumiset kätkevät taakseen kipeän totuuden – asunnottomuustyöllä ei ole onnistuttu auttamaan kaikkia, sillä nuorista on tullut väliinputoajia asumisen markkinoilla.

Aiemmin tällä viikolla julkaistu ARAn asunnottomuustilasto paljasti, että nuorten asunnottomien lukumäärä on lähtenyt kasvuun Suomessa. Alle 25-vuotiaita asunnottomia on 1 585, eli lähes 13 prosenttia edellisvuotta enemmän. Moni nuori on ”piiloasunnoton”, eli viettää yönsä kavereiden tai tuttujen sohvalla. Siksi todellinen asunnottomiennuorten määrä saattaa olla tilastoissa esitettyä arviota suurempi.

Nuorten kanssa toimiville tahoille on kuitenkin ollut selvää jo pitemmän aikaa, etteivät nykyiset asuntomarkkinat pysty vastaamaan etenkään monen pienituloisen tai vaikeassa elämäntilanteessa olevan nuoren tarpeisiin.

Nuoret ovat muuta väestöä heikommassa asemassa vuokramarkkinoilla, sillä heidän tulonsa ovat keskivertoa pienemmät. Lisäksi nuorten talousongelmat, kuten maksuhäiriömerkinnät ja ylivelkaantuminen, ovat lisääntyneet kuluneen vuosikymmenen aikana.

Pienituloiselle luottotietonsa menettäneelle nuorelle vapaarahoitteisen vuokra-asunnon saaminen voi olla lähes mahdotonta. Asunnon löytäminen ja asumisen asioista huolehtiminen voi olla erityisen haastavaa myös esimerkiksi päihde- tai mielenterveysongelmista kärsivälle nuorelle.

Tarve nuorten elämäntilanteeseen ja tuloihin paremmin sopiville asumisen ratkaisuille on kova. Tästä merkkinä on muun muassa se, että Nuorisoasuntoliiton (NAL) ja sen yleishyödyllisen tytäryhtiön NAL Asuntojen tarjoamiin kohtuuhintaisiin nuorisoasuntoihin on tällä hetkellä jätettynä yli 2 500 hakemusta.

Onneksi keinoja nuorten asumisen ongelmiin on jo kehitetty.

Yleishyödyllisillä vuokra-asunnoilla voidaan turvata koti nuorelle, joka ei pysty sitä vapailta markkinoilta saamaan. Näiden asuntojen vuokrataso on lähtökohtaisesti markkinahintoja alhaisempi mutta asunnon laatu ja sijainti silti kohdillaan. Siten esimerkiksi pienituloiselle, Helsingin keskustassa palvelualalla työskentelevälle nuorelle on mahdollista löytää kohtuuhintainen koti läheltä työpaikkaa.

Lisäämällä nuorisoasuntojen tuotantoa etenkin pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa jarrutettaisiin vuokrien nousua ja taattaisiin hyviä asuntoja niitä kipeästi tarvitseville nuorille.

Runsaamman asuntotarjonnan lisäksi nuorisoasumisen yhtälöön kuuluu nuorelle tarjottava tuki arjen asioissa.

Nuorisoasuntojen asumisneuvojien ansiosta esimerkiksi vuokranmaksun ongelmien kanssa ei tarvitse pärjätä yksin, eikä vuokrarästejä seuraa automaattisesi häätö. Asumisneuvojat osaavat myös ohjata muiden haasteiden, kuten mielenterveysongelmien tai päihteiden, kanssa painivan nuoren oikeanlaisen avun piiriin.

Hyvää työtä asumisneuvonnan levittämiseksi tehdään jo ympäri Suomea. Esimerkiksi nuorten Ohjaamo-palvelukeskuksissa pyritään tarjoamaan yhä enemmän tukea asumisen asioissa. Asumisneuvonnan levittämisen lisäksi Suomessa olisi korkea aika kehittää nuorille soveltuva asunto ensin -toimintamalli usean muun Euroopan maan ja Pohjois-Amerikan tavoin.

Nuorten syrjäytymisen ehkäisystä on kehkeytynyt suomalaispoliitikkojen lempilapsi. Työnteko ja opintojen tärkeys ovat puhuttaneet päättäjiä syystäkin, mutta samanaikaisesti moni muu syrjäytymistä vauhdittaa tekijä on jätetty vähemmälle huomiolle.

Turvallinen ja kohtuuhintainen koti on jokaisen ihmisen perustarve – oli hän sitten vanha tai nuori. Jos omaa osoitetta ei ole, muuttuu arjen muidenkin osa-alueiden pyörittäminen vaikeammaksi.

Nuorten asunnottomuus on aikapommi, jonka täytyy purkaa ennen kuin on liian myöhäistä. Nyt tarvitsemme rehellistä keskustelua asuntomarkkinoiden ongelmista ja siitä, miten jokaiselle nuorelle, elämäntilanteesta ja tuloista riippumatta, pystytään takaamaan oma koti.

Kirjoitus julkaistiin alun perin Aamulehden Mielipide-palstalla 9.3.2018. 

1 Comment

  1. Hyvin kirjoitettu.
    Olen itsekin kokenut asunnottomuutta ja todettakoon, että oli vaikeaa aikaa. Tapasin bussissa henkilön kuka etsi asuntoa 7 vuotta, itselläni kesti vain kolme. Asunnottomuus on Suomessa valtava ongelma pelkästään jo kelien takia ja on suorastaan häpeällistä miten vähän poliitikot saavat aikaan asian suhteen. Ei asunnoton jaksa välttämättä edes aktiivisesti hakea asuntoa, jos päivittäin joutuu miettimään missä viettää yönsä tai valmistaa ruokaa, kuinka käy töissä jos ei ole paikkaa minne mennä päivän päätteeksi. Hyvä että asiasta on alettu keskustella, ja toivon että ongelma saadaan ratkaistua Suomessa kokonaan ja pysyvästi.

    Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet tässä