Ajankohtaista

Oma Plääni -valmennuksesta tukea ja työkaluja nuorten elämään

Oma Plääni -valmennuksesta tukea ja työkaluja nuorten elämään
Henry, Ilari, Mia ja Elisabeth tähtäävät tulevaisuuteen!

Pääkaupunkiseudun Nuorisoasunnot ry:n STEA-rahoitteinen Oma Plääni -valmennus on lähtenyt vauhdilla käyntiin vuoden 2018 aikana! Omassa Pläänissä nuoret osallistuvat vuoden kestävään valmennusohjelmaan, jossa tähdätään työpaikan, työkokeilun- tai oppisopimuspaikan sekä asunnon löytämiseen ja tuetaan nuoria niin työelämän ja opiskelun kuin arjen ja asumisen asioissa. Projektipäällikkö Ilari Väänänen ja uraohjaaja Mia Kumpulainen aloittivat hankkeen parissa maaliskuussa ja ensimmäinen valmennussopimus saatiin solmittua jo huhtikuussa. Syyskuussa kasaan saatiin ensimmäinen valmennusryhmä, johon kuului 21 nuorta ja siitä lähtien pyörät ovat pyörineet toden teolla.

Oma Plääni pitää majaa NAL Asuntojen asuinkerrostalon kivijalassa Helsingin Rastilassa. Tila toimii hankkeen tukikohtana sekä toimistona Ilarille ja Mialle ja siellä voi tavata nuoria rauhallisessa ja turvallisessa ympäristössä. Toimistolla on järjestetty myös ryhmävalmennuksia ja syksyllä kokoonnuttiin elokuvailtaan.

Valmennuksessa sitoudutaan viikoittaisiin yksilötapaamisiin, joissa vaihdetaan kuulumiset ja käydään läpi ajankohtaisia asioita työnhausta talouden hallintaan – aina henkilökohtaisen tarpeen mukaan. Oman Pläänin ytimessä onkin joustava lähestyminen työhön ja sen sisältöihin. Vaikka monet valmennettavat käyvät mielellään tapaamisissa paikan päällä Rastilassa, tapaamisia voidaan sopia joustavasti muualle ja varsinkin Mian työpäivät vievät ympäri kaupunkia. Jos tapaamista ei voida jollain viikolla esimerkiksi työharjoittelun tai opiskelun takia järjestää, yritetään kuulumiset vaihtaa vaikka puhelimitse. Tärkeintä on, että pysytään kärryillä kokonaistilanteesta ja siitä, miten elämä sujuu. Yksi Oman Pläänin vahvuuksista on juuri siinä, että nuorilla on elämässään joku, jolla on iso kuva hallussa koko vuoden ajan.

Oman Pläänin valmennettavat Elisabeth ja Henry jakamassa kokemuksiaan Oma Pläänistä.

Ensimmäiseen valmennusryhmään kuuluvat Henry ja Elisabeth ovat olleet tyytyväisiä saamansa tukeen ja siihen, että lähtivät mukaan. Henrylle Omasta Pläänistä vinkkasi sosiaalityöntekijä. Nyt on löytynyt oma asunto ja asioiden itsenäinen hoitaminen on alkanut sujumaan: ”Kumminkin itse sä enimmäkseen teet, mut siinä on joku mukana neuvomassa ja kannustamassa.” Kun apua on tarjolla ja elämän haasteiden kanssa ei tarvitse olla yksin, myös itsenäinen tekeminen muuttuu helpommaksi. Oon saanut itestäni niskasta kiinni tän kautta. Nyt oikeesti tekee asioille jotain, eikä vain makaa himassa tai kaverin luona ja vaan mieti että, ois kivaa, kun tekis jotain. Nyt saa konkreettisesti aikaiseksi asioita ja tekee oikeesti jotain elämälleen”, summaa Henry.

Elisabeth päätyi mukaan valmennukseen Ohjaamon asumisneuvojan suosituksen perusteella. Ykkösprioriteettina oli asunnon hankkiminen ja se löytyikin muutamassa viikossa. Elisabeth ja Mia päätyivät yhdessä siihen, että kesken jääneitä lukio-opintoja jatketaan iltalukiossa ja joulukuussa on käyty jo työhaastatteluissa.

Valmennuksen hyödyt näkyvät Elisabethilla ja Henryllä erityisesti raha-asioissa. ”Nyt mä ajattelen sitä enemmän, että mihin mä käytän rahaa. Kun en mä aiemmin sitä oo ikinä miettiny”, toteaa Elisabeth. Myös Henry on huomannut, että suhtautuminen oman talouden hoitamiseen on syksyn aikana muuttunut: ”Kun aiemmin ajattelin, että jos raha ei ole riittänyt, sitä ei oo tarpeeksi. Mä en aatellu ikinä, että jossain voisi säästää. Nyt oon alkanut kääntää sitä toiste päin – nyt pitää tulla vähän vähemmällä toimeen ja sitten ehkä jossain vaiheessa voi olla enemmän rahaa taas.”

Valmennuksessa käydään läpi paljon asioita ja syvennytään eri teemoihin, mutta kaikkia elämän kysymyksiä ei ole tarkoituskaan ratkaista valmennuksen aikana. ”Kun puhutaan omasta pläänistä ja urapolusta, niin eihän vuodessa nuori ihminen välttämättä sitä suunnitelmaa pysty rakentamaan valmiiksi. Kunhan niitä työkaluja olisi olemassa ja tuntisi itseään sen verran enemmän, että osaisi lähteä miettimään sitä omaa juttua tai mistä sitä voisi lähteä etsimään”, kertoo Mia. Työkaluja hankitaan ja suunnitelmia hiotaan ensimmäisen valmennusryhmän kesken ensi syksyyn saakka ja keväällä on tarkoitus aloittaa uusi valmennusryhmä 30:lle nuorelle.

Valmennettavien omia kokemuksia on mahdollista päästä kuulemaan 28. maaliskuuta, kun Oman Pläänin nuoret pääsevät ääneen NUORI2019-tapahtuman All Youth Panelissa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet tässä