Ajankohtaista

Suomi ainoa EU-maa, jossa asunnottomuus edelleen vähenee

Asunnoton

Suomi on ainoa EU-maa, jossa asunnottomuus vähenee edelleen, uutisoi Helsingin Diakonissalaitos Eurooppalaisen asunnottomuustyön kattojärjestö Feantsan tutkimuksesta.

Pian päättyvä Suomen pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma on tehnyt maailman mittakaavassa ainutlaatuista työtä ja saanut tuloksistaan kansainvälisen tunnustuksen. Kansainvälinen arviointiryhmä kertoo ohjelman olevan yksi maailman parhaista esimerkeistä siitä, miten pitkäaikaisasunnottomuuteen sovelletaan asunto ensin -periaatetta. Ajatuksena on, että asunto on perusoikeus, jota ei tarvitse ansaita.

Suomalaisen asunnottomuuspolitiikan punainen lanka on ollut asunto ensin -periaate. Periaatteen mukaisesti asunnottomalle etsitään ensin katto pään päälle ja vasta sen jälkeen ryhdytään auttamaan muiden, mahdollisesti asunnottomuuteen johtaneiden ongelmien kanssa.

Tutkimuksessa arvioitiin ympäristöministeriön koordinoimaa Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaa 2008–2015 (PAAVO I & II). Tunnustukseen johtaneiden tulosten perustana on ollut erinomainen yhteistyö. Saman pöydän ääressä ongelmia ovat ratkoneet ministeriöiden kanssa kaupungit, kolmannen sektorin palveluntuottajat, Raha-automaattiyhdistys ja Y-säätiö. Yhteistyössä mukana on ollut myös Nuorisoasuntoliiton koordinoima Nuorten asunnottomuuden ennaltaehkäisyhanke.

Tutkimuksessa otetaan huomioon myös tulevaisuuden asunnottomuuspolitiikka. Kuntien, Y-säätiön ja Nuorten asunnottomuuden ennaltaehkäisyhankkeen ponnistelu ei muuta sitä tosiasiaa, että erityisesti pääkaupunkiseudulla kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on yhä kova pula. Etenkin Helsingin tilanne uhkaa viedä pohjan hyviltä saavutuksilta.

Ennaltaehkäisyyn ja asunnottomuuden aikaiseen havaitsemiseen tulisi panostaa nykyistä enemmän. Arvioijat nostivat velkaantuminen yhdeksi olennaiseksi asunnottomuuteen johtavaksi syyksi. Jos merkit tunnistetaan tarpeeksi ajoissa, voi kierteen vielä katkaista. Asunnottomuuden syyt ja sen aiheuttamat tilanteet muuttuvat koko ajan. Siksi sen ehkäisyn pitää olla yhtä lailla joustavaa.

Kansainvälisen arvioinnin tekivät Nicholas Pleace Iso-Britanniasta, Dennis Culhane USA:sta, Marcus Knutagård Ruotsista ja Riitta Granfelt Tampereen yliopistosta.

Katsaus pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämistyöhön Suomessa.

Eurooppalaisen asunnottomuustyön kattojärjestö Feantsan tutkimus asunnottomuudesta.

Lue lisää suomeksi Helsingin Diakonissalaitoksen sivuilta.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet tässä