Ajankohtaista

NAL lausui, laki muuttuu: verkkopankkipalvelut kaikille! 

Ilman verkkopankkitunnuksia on lähes mahdoton toimia nykymaailmassa. Silti esimerkiksi kaikki luottotietonsa menettäneet eivät ole verkkopankkitunnuksia saaneet. Uusi lakimuutos takaa tämän oikeuden kaikille.  

Nuorisoasuntoliitto lausui huhtikuussa Kuluttajaparlamentin kanssa lakiesityksestä, jossa linjattiin, että verkkopankkipalveluiden tulee kuulua kaikille. Suomessa luottolaitoslaki määrittää, mitä kaikkea peruspankkipalveluihin kuuluu. Maailma on muuttunut siitä, kun laki säädettiin. Nykyaikana ei enää riitä, että saa tilin ja oikeuden asioida pankin konttorissa. Myös verkkopankkipalveluiden on kuuluttava jokapäiväisiin pankkipalveluihin.

NAL-asunnoissa asuu nuoria, joilta on evätty oikeudet peruspankkipalveluihin esimerkiksi maksuhäiriömerkinnän vuoksi. Asioita on nykyisin lähes mahdoton hoitaa ilman verkkopankkitunnuksia. Tunnuksia tarvitaan laskunmaksun lisäksi Kelan, terveyskeskuksen verkkopalveluiden käyttöön ja monien muiden tahojen vahvaan verkkotunnistautumiseen. Lisäksi laskun maksaminen pankin konttorissa ei ole useinkaan enää mahdollista ja maksaa pankista riippumatta vähintään 5 euroa, mikä on pienituloiselle nuorelle merkittävä rahasumma.

Verkkopankkipalvelut osaksi pankin peruspalveluita

Hallitus teki lainmuutosehdotuksen elokuun 25. päivänä. Lainmuutoksilla pannaan täytäntöön EU:n perusmaksutilidirektiivi. Käytännössä lainmuutos tarkoittaa sitä, että kaikilla on oikeus verkkopankkitunnuksiin, sillä niistä tulee osa peruspankkipalveluita. Lisäksi talletuspankkien on jatkossa tarjottava kaikille ihmisille perusmaksutiliä. Perusmaksutili on pankkitili, johon kuuluvat vähimmäismaksupalvelut, kuten maksukortti, käteisen nostaminen ja tilisiirrot verkkopankissa. Oikeus on voimassa koko Euroopan talousalueella, joten suomalaisen on vastedes helpompi avata tili myös ulkomailla.

Verkkopankkitunnusten tarjoamisesta voi jatkossa kieltäytyä vain lakiin perustuvalla syyllä, jos asiakkaalla ei esimerkiksi ole henkilötunnusta. Muun muassa NAL:n asukkaille huolta tuottanut maksuhäiriömerkintä ei enää ensi kuussa ole hyväksyttävä syy kieltäytyä antamasta verkkopankkitunnuksia. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. lokakuuta. Lainmuutos on merkittävä muutos sekä nuorille että muille erityisryhmille tasa-arvoisempien pankkipalveluiden suuntaan.

Lue NAL:n ja Kuluttajaparlamentin alkuperäinen lausunto peruspankkipalveluiden lakimuutoksesta.

Nuorisoasuntoliitto ry on Suomen johtava nuorten asumisen edunvalvoja. NAL tarjoaa vuokrakoteja työssä käyville alle 30-vuotiaille nuorille aikuisille, kehittää ja antaa tukea itsenäiseen asumiseen sekä rakennuttaa nuorisoasuntoja. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Olet tässä